Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsrätten gav SSAB-svetsaren rätt mot försäkringskassan

Annons

Länsrätten i Dalarna säger i en dom att Parkinsons sjukdom, som en svetsare på SSAB har ådragit sig, ska anses vara en arbetsskada.

Mannen har under 30 år arbetat som svetsare, och under de åren har han dragit i sig svetsrök som består av bland annat tungmetaller som mangan och kisel. Under de senaste åtta åren har mannen haft besvär i form av Parkinsons sjukdom. Han har därför begärt att sjukdomen ska betraktas som en arbetsskada.

Ska få livränta

Försäkringskassan har tidigare beslutat att besvären inte är att anse som arbetsskada. Men nu upphäver Länsrätten försäkringskassans beslut, och säger att mannen ska ha livränta från år juni 2000, för den tid .
Länsrättens bygger sin bedömning på flera utlåtanden som visar på sambanden mellan exponering av mangan och Parkinsons sjukdom. I det aktuella fallet pekar länsrätten också på att en arbetskamrat till mannen också drabbats av Parkinsons.
Länsrättens beslut kan överklagas, och därför vill mannen och hans ombud inte kommentera beslutet förrän det vunnit laga kraft.














PER EKLUND
0243-920 28
per.eklund@daladem.se

Annons