Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Annorlunda utrustning för hockeymålvakten Anton

Annons

Undra på att 10-årige Anton Wittenström, 10, Leksand, fick hjälp av fyra personer när han blev samuraj.
- Den här var mycket tyngre, konstaterade ishockeymålvakten Anton, sen han fått på sig en rustning om 26 kg, under helgens Japandagar i Leksand.

Leksands Noret blev japanskt i helgen.
Japans ambassadör Akira Nakajima invigde årets Japandagar men efter en karateuppvisning i Sparbanksparken flyttades flertalet utomhusarrangemang inomhus i Sveasalen på grund av regn.

- Mycket folk

Otroligt mycket folk i farten, långt över 1 000 personer, sa kommunfullmäktiges ordförande Lasse Nygård, om lördagen. Även på söndagen regnade det. Ändå var det även då rätt mycket folk i farten för att ta del av det som bjöds.

Svenska samurajer

Kendouppvisning med samurajer var utan tvekan populärast. Tre ”äkta” svenska samurajer från Stockholm visade upp sig.
- Jättekul att få komma hit. Man vet ju aldrig vem som tittar på och att vara äkta och göra det intressant är kul, säger samurajen Christian Lund, som hade kollegerna Jonas Bäckström och Gabriel Grillberg med sig medan japanen Satoshi Tsuchiya berättade om samurajernas historia.

Upphörde 1868

Japanska bönder tvingades på 1000-talet försvara sig mot angrepp och sedan utvecklades det till stridskonst på heltid för krigare i en egen samurajklass.
- Det upphörde egentligen 1868 men återspeglas än idag ganska starkt i japanska samhället, säger Satoshi.

Självrespekt

Att självrespekt och disciplin är honnörsord fick publiken klart för sig när de svenska samurajerna visade upp sig. Och Anton Wittenström var strålande glad när Satoshi frågade honom hur det kändes att bära samurajrustning.
- Bra tror jag, sade Anton.
HANS BLOOM
023-476 47
hans.bloom@daladem.se

Mer läsning

Annons