Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cykalakuten spelas på nybyggd utomhusscen på Klockargården

Annons

I kväll intas Klockargården av gänget från Cykelakuten. Pjäsen som tidigare i somras spelades i Falun har nu flyttats till Tällberg. En ny utomhusscen har byggts och stolarna har hämtats från när Himla-spelet huserade i Gropen.
- Man kan säga att jag har byggt ett ”mini-Dalhalla”, säger Klockar Per Sandberg.

Cykelakuten spelades för fulla hus i Falun för någon månad sedan. Nu tas ett nytt steg i och med flytten till Klockargårdens nybyggda utomhusscen.
- Miljön är otroligt vacker här uppe. När det är så här sagolikt vackert, då är det kul att spela teater, säger Pigge Hesselman, som har skrivit Cykelakuten och även är med och spelar.
- Pjäsen bygger på verkliga personer som jobbade på en mack i Älmhult där jag växte upp, förklarar han.

Locka turister

Och nu är det alltså tällbergsborna som får möjligheten att se pjäsen. Tanken med flytten till Klockargården är dock först och främst att locka turister.
- Vi tror att det är många som åker upp tidigt till Rättvik för att få campingplats till Classic Car Week. Och om de inte har något att göra kan de alltid komma hit, säger Pigge Hesselman. Rekvisitan är en viktig del i pjäsen. I Falun byggdes bland annat en gammal bensinpump av frigolit. I Tällberg finns en originalpump.
- Många av mina motorprylar kommer till användning. Den här bensinpumpen är från 1928. Den ägdes av flottningsförvaltningen i Mora, berättar Klockar Per Sandberg. Scenbygget har pågått hela veckan. Omkring 630 sittplatser finns, plus platserna på gräsmattan. Bänkarna har hämtats från Sammilsdalsgropen, där de användes i samband med Himlaspelet.


- Och nu när Himlaspelet flyttar in så flyttar vi ut! Man kan säga att jag har byggt ett ”mini-Dalhalla” här på Klockargården. Tanken är att vi ska kunna köra flera utomhusspel på den här scenen, säger Klockar Per Sandberg.

Teamet bakom pjäsen har beställt fint väder och det verkar som att deras önskan har slagit in. Publiken kommer garanterat att få skratta ordentligt.
- I Falun klockade vi skratt från publiken var tjugonde sekund, under två timmar, säger Pigge Hesselman.
PÄR SÖNNERT


Fotnot: ”Muller och V8:or på Cykelakuten” spelas på Klockargården i kväll, i morgon samt onsdag-lördag nästa vecka.

Mer läsning

Annons