Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den 52:a europakongressen i go hålls i Leksand

Annons

I dag inleds den 52:a europakongressen i brädspelet go. Efter att de senaste åren ha arrangerats i bland annat Rom och Prag är det nu lilla Leksands tur att stå som värdort.
- Den ursvenska miljön här i Leksand är en av förklaringarna till att kongressen förlades hit, säger Henric Bergsåker, en av de som håller i arrangemanget.

Med start i dag kommer Leksand att invaderas av gospelare från jordens alla hörn. 920 personer har anmält sig till kongressen. Men alla är inte spelare, några kommer att föreläsa och andra har fullt upp med att sköta själva arrangemanget. Henric Bergs-åker, sekreterare i svenska goförbundet, är en av dem.
- Det är mycket som ska fungera. Jag kommer nog knappat att få tid till att spela något själv, säger han.

Kringarrangemang

Invigningen sker på gymnasiet i dag. Kongressen pågår i två veckor. Utöver den stora turneringen finns det en rad kringarrangemang att stifta närmare bekantskap med.
- Många höjdare inom det internationella goförbundet kommer att finnas på plats. Japanskan Yumi Hotta har skapat en manga-serie om go, vilket gjorde att spelet fick stor uppmärksamhet i västvärlden. Hotta finns också på plats under kongressen, berättar Henric Bergsåker.
Go är oerhört populärt i Ostasien, främst i Japan, Kina och Sydkorea.
- I Sydkorea finns det två tevekanaler som visar gomatcher dygnet runt. Det finns även ett universitet där 40 studenter examineras varje år. De utbildas inom go och kan sedan bli proffs och tjäna stora pengar i Japan, säger Henric Bergsåker.

Hur kommer det sig att kongressen hålls i Leksand?
- Martin Stiassny, som är vice ordförande i internationella goförbundet, har sommarstuga här uppe. Det var så Leksand kom på tal. De röda stugorna och den ursvenska miljön här uppe är en av förklaringarna till att kongressen förlades hit. Vi kommer att slå nytt deltagarrekord i år och det är kul, eftersom det är krångligare att ta sig till Leksand än till Rom eller Prag, säger Henric Bergsåker.
PÄR SÖNNERT
0247-611 50
par.sonnert@daladem.se

Mer läsning

Annons