Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det kommer att beröra samtliga kommuner i landet”

/
  • Edshults Serviceboende är ett av fem boenden i Leksands kommun som har brister i brandskyddet.FOTO: PÄR SÖNNERT

Annons

Det finns brister i brandskyddet på kommunens särskilda boenden för äldre.
Därför har räddningsnämnden ställt ett föreläggande till socialförvaltningen om att förbättra brandskyddet.
- Det kommer att kosta minst fem, sex miljoner, säger räddningschefen Christer Ejros.

Anledningen till bristerna är att rum som tidigare var vårdplatser har gjorts om till boendeplatser. Därmed uppfyller inte brandskydden i rummen kraven som ställs på boendeplatser.
- Detta gäller alla vårdservicerum i hela kommunen. Björkbacken, Solhem, Edshult, Tibble och Limsjögården är de aktuella boendena. Nu har räddningsnämnden ställt ett föreläggande till socialförvaltningen om att bristerna i brandskyddet måste åtgärdas, säger Christer Ejros.

Vattensprinklers

Det finns ett par olika alternativ för att förbättra brandskyddet. Det billigaste av dem är att installera vattensprinklers.
- Det alternativet kostar 300 kronor per kvadratmeter, vilket innebär sammanlagt omkring fem, sex miljoner kronor för hela kommunen, säger Christer Ejros.

Vad finns det för andra alternativ?
- De är mycket bökigare och kostar mer. Då måste man utföra omfattande byggnadstekniska åtgärder, säger Christer Ejros, som även berättar att problemet med brandskyddet inte är något unikt för Leksands kommun.
- Nej, det här är en process som kommer att beröra samtliga kommuner i landet. Det har att göra med en reform som gjordes för något år sedan. Först ut var Varbergs kommun och vi är trea. Men för Leksands del är det som sagt bara fem boenden som berörs. Varberg har 22 stycken, säger han.

PÄR SÖNNERT
0247-611 50
par.sonnert@daladem.se

Mer läsning

Annons