Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det vore ju värre om man stod här och bakade och ingen ville ha något bröd”

Annons

På tisdagarna kan den som vill komma till Ljusbodarnas fäbod för att se på hur man bakade tunnbröd förr i tiden. Intresset var på topp i tisdags.
- Det är mysigt att det händer något här vid fäboden, säger Lassas Birgit Martinsson medan hon kavlar en tunnbrödsdeg.

Potatis och kornmjöl är ingredienserna till klassiskt tunnbröd. Vid bakandet i Ljusbodarnas fäbod ”fuskas” det med lite vetedeg som blandas med potatisen och mjölet.
- Det är för att brödet inte ska bli segt, om potatisen skulle vara dålig. Det är väldigt viktigt att man har bra ingredienser, förklarar Lassas Birgit Martinsson, från Tasbäck.

Bakar varje tisdag

Tillsammans med Lillemor Wilson, även hon från Tasbäck, bakar de tunnbröd på gammaldags vis vid fäboden varje tisdag i juli.
- Det är tredje året som vi gör detta, säger Lassas Birgit Martinsson och hämtar en pinne som hon rullar upp den färdigkavlade degen på för att sedan rulla ut den inne i ugnen.

Stor efterfrågan

Under bakandets gång kikar turister och andra nyfikna in i stugan. Men bagarna gillar inte när det blir helt tyst.
- Prata med varandra för all del! Det känns som att man får en extra press på sig när det är så tyst i stugan, skrattar Lassas Birgit Martinsson.
När tunnbrödet gräddats en stund i ugnen tar Lillemor Wilson försiktigt ut det och borstar av det. Besökarna står på kö för att köpa det nybakade brödet.
- Vi kan inte baka fortare än så här! utbrister Lassas Birgit Martinsson när hon får veta hur stor efterfrågan är.
- Roligt att folk är intresserade. Det vore ju värre om man stod här och bakade och ingen ville ha något bröd, fortsätter hon.

Vad frågar folk om när ni står här och bakar?
- De undrar vad vi har för ingredienser i degen, säger Lassas Birgit Martinsson.
- Många blir förvånade över att det är så mycket potatis i, tillägger Lillemor Wilson.

Varför använder man just kornmjöl till att baka tunnbröd?
- Jag vet inte riktigt, men jag skulle tro att det härstammar långt tillbaka när folk hade mycket korn. Och om de fick mycket potatis över så rörde de ihop det med kornmjölet och provade att baka något av det, säger Lassas Birgit Martinsson.
Hon berättar även att sommarens sista bakning sker nu på tisdag. De tunnbrödssugna gör alltså bäst i att ta sig till Ljusbodarnas fäbod då.

PÄR SÖNNERT
0247-611 50
par.sonnert@daladem.se

Mer läsning

Annons