Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historiens största skogsbrand i Leksand snart över

Annons

I natt slutbombades den stora skogsbranden i Leksand med vatten från tre helikoptrar. Branden är den största i Leksand i modern historia.

Det här är den största skogsbranden i Leksands historia. Så sammanfattar räddningschef Krister Ejeros branden runt Jordbergs fäbod i skogarna mellan sjöarna Lång och Skäppsjön.
- Hittills har vi gjort insatser för minst 1,5 miljoner kronor.

Flammade upp

I går vid 16-tiden var det meningen att räddningstjänsten skulle lämna över kontrollen av området till berörda skogsägare. Men så blev det inte. Gång på gång flammade elden upp i det 100 hektar stora brandområdet.
Beslut togs under eftermiddagen att forcera släckningsarbetet under natten för att få ett definitivt slut på alla bränder. 50 personal från flera räddningstjänster och tre helikoptergrupper jobbade.

Slangar

När DD gick i skogarna i går låg det slangar överallt längs stigarna. Lukt av rök kändes och överallt i skogen och nära Jordbergs fäbod syntes avbrända ytor.
- Vi satte in rejält med folk igår för att rädda fäboden, säger räddningsledare Lars Erik Larsson.
- Branden i övrigt fick sprida sig mot myrmarker och andra riskfria områden.

Nio fordon

Utöver ett 20-tal brandmän fanns drygt 30 man ur hemvärnet på plats i går. Nio fordon och tre helikoptrar ingick i räddningsstyrkan. En rullande sambands- och räddningscentral fanns utplacerad mellan Skäppsjön och Lång.
På väg upp mot Jordbergs fäbod stod motordrivna pumpar överallt i skogen och brummade. Jonas Nilsson från Leksands räddningstjänst bevakade en av pumparna.
- Det går år massor med vatten. Vi gör av med 10000 liter på 15 minuter, berättade Jonas.
- Skönt att fäboden kunde räddas.

MATS RÖNNBLAD
0247-611 50

Mer läsning

Annons