Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon fick praktik efter kommunens snabbspår för asylsökande lärare: "Har gett mig livslusten tillbaka"

I Leksand har kommunens satsning på snabbspår för asylsökande lärare gett nästan alla deltagare praktik eller jobb. Nu får satsningen beröm från länsstyrelsen.
– Det har gett mig livslusten tillbaka, säger en av deltagarna som nu fått praktik på en skola.

Annons

I somras inleddes satsningen på snabbspår för asylsökande lärare i Leksand med fyra veckors intensivkurs i yrkessvenska. Där fick deltagarna bland annat lära sig hur det är att jobba i en svensk skola.

Efter intensivkursen har Leksands kommun arbetat med att matcha deltagarna till en praktikplats på en skola. Nu har elva av 15 deltagare fått en praktikplats eller anställning, de flesta inom kommunen.

– Kommunens tanke och satsning med snabbspåret är perfekt för oss, säger Helena Persson, biträdande rektor på Sammilsdalskolan, i ett pressmeddelandefrån Leksands kommun.

Ruba asyl Abdullah Alhamo har fått praktikplats på Sammilsdalskolan efter att ha deltagit i kommunens snabbspår.

Ruba Abdullah Alhamo praktiserar på Sammilsdalskolan, och säger att kursen i yrkessvenska motiverade henne och fick henne att känna sig som "mer än bara en flykting".

– Jag är mer bekväm nu, för jag vet mer om mitt uppdrag. Jag har en bra relation med både lärare, elever och rektorer. De är som min familj. Praktiken har gett mig livslusten tillbaka, säger hon i utskicket från kommunen.

Läs också: Resan över leksandsbron han aldrig glömmer – lastbilen gick igenom asfalten

En annan som fått praktik efter snabbspåret är Yaman Najar. Hon praktiserar på Furulidens förskola och jobbar som vikarie på Bemanninscentrum.

– Praktiken har gått mycket bra, särskilt eftersom jag får vara på olika förskolor och träffa många olika människor. Alla förskollärare hjälper mig, säger hon.

Yaman Najar berättar att hon efter kursen i yrkessvenska kan prata och förstå mycket svenska.

Även Länsstyrelsen Dalarna har uppmärksammat satsningen på snabbspår i Leksand.

– Leksand är ett gott exempel som visar vägen för andra. Det mest värdefulla i deras arbete är synen på människor som resurser och att insatserna utgår från såväl kommunens som individernas behov, säger Rusmira Pérez Dervisic, sakkunnig i integrationsfrågor på Länsstyrelsen Dalarna i pressutskicket.

–Det är positivt att kommunen utgår från möjligheter istället för hinder och att kommunen ser det långsiktiga perspektivet i sitt integrationsarbete. Leksands arbete har visat på att allt är möjligt.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons