Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kalle Bergdahl är vildmarksguiden med hemliga idéer

/
  • -- Jag trivs i Norrbotten. Just nu bor jag i Poijkkijärvi inte långt från Jukkasjärvi, säger Kalle Bergdahl.FOTO: MATS RÖNNBLAD

Annons

Kalle Bergdahl hälsar på hemma i Leksand. För fyra år sedan gick han ut trä- och designprogrammet på Leksands gymnasium.
- Det är historia nu. Jag har bytt snickeri mot jobbet som vildmarksguide i Kirunafjällen och Jukkasjärvi. Och så har jag lite hemliga planer för Leksand, säger Kalle.

Kalle Bergdahl kommer cyklande från Sunnanäng. Vi träffas på Entreprenörsskolan. Kalle är som klippt och skuren ur en STF-broschyr. Han har gröna vildmarkskläder och sportig skärmmössa i pannan. Sniff, sniff - känner jag inte lite fjälluft i kläderna?
Kalle Bergdahl har bytt spår. Efter studenten på trä- och designprogrammet på Leksands gymnasium jobbade han ett år på Rälta Snickeri.
- Sen blev det Strömsund och utbildning i vildmarksturism. Och efter det en naturguideutbildning i Övertorneå, berättar Kalle.

Jukkasjärvi

Fiske, snöskoter och hundspann är Kalle Bergdahls grej numera. Han driver verksamheten i ett eget företag i Jukkasjärvi.
- Jag jobbar i nära samarbete med Ishotellet i Jukkasjärvi. Det är utländska turister som i första hand vill ha specialguidning, säger Kalle.
- Utlänningarna är kundstarka grupper. Svenskar går mer för sig själva i fjällen.
I sommar har Kalle Bergdahl jobbat på en fiskekamp i Tjuonajokk tre mil söder om Nikkaluokta.
- Det är storslaget där uppe. Jag trivs verkligen i norrbottensfjällen, säger Kalle.
Hur ser framtiden ut?
- Vi får se. Jag har vissa idéer för Leksand.
- Men det är hemligt än så länge. Närmast på programmet står en semesterresa till Japan, säger Kalle Bergdahl.

MATS RÖNNBLAD
0247-611 50
mats.ronnblad@daladem.se

Mer läsning

Annons