Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftig satsning på skola, omsorg, vägar och lokaler

Annons

En knapp 100-lapp i månaden för en normalinkomsttagare. Så mycket höjer den nya majoriteten skatten i Leksand. Förslaget presenterades på en sen presskonferens i går.

50 miljoner till skola och omsorg. Plus 8 miljoner extra till vägnätet. Så ser Leksands kommuns nya ekonomiska plattform ut.
-- Ett resultat av förhandlingar och kompromisser i den nya regeringsmajoriteten. Det här är vi nöjda med, säger Lars Erik Jansson, s.

Satsningar

Även Bo Pettersson,c, såg ut att trivas på den hastigt inkallade presskonferensen i går:
-- Vi har varit återhållsamma med utgifter under hela 2000-talet. Det har gett oss möjligheter att tillsammans med en skattehöjning göra ordentliga satsningar, sa Pettersson.
Skattehöjningen ger nära 60 miljoner extra till kommunens kassa. För en normalinkomsttagare betyder det cirka 100 kronor mer i månaden i skatt.

Största språnget

Skattehöjningen är den kraftigaste i Leksands historia. Varken Bo Pettersson eller Lars Erik Jansson kunde påminna sig ett större språng i skattetabellen.
-- Vi tillhör fortfarande en av de kommuner som har lägst skatt i Dalarna, sa Bo Pettersson.
-- Visst har en del i mitt parti varit tveksamma. Men nu gör vi det här för att undvika kraftiga neddragningar i skola och omsorg.

25 miljoner

Skolan tillförs med det nya förslaget nära 25 miljoner mellan 2008- 2011. Det betyder att gällande varsel bland lärarna kan halveras.
Även socialnämnden får ett kraftigt tillskott: 7,5 miljoner under 2008 och 22,2 miljoner mellan 2009-2011.
Dessutom satsas 8 miljoner på det enskilda vägnätet och 6 miljoner på upprustning av kommunens lokaler. För framtida pensioner ökar avsättningarna med 21 miljoner.
MATS RÖNNBLAD


Mer läsning

Annons