Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lagom till midsommar kan det vara slut på privata resor

Annons

Nu är det stor kris för privattaxin i Leksand och Rättvik. Igen. Orsa Trafik förlorar upp till 100000 kronor per månad på verksamheten. I midsommarveckan kan det vara stopp.

Klockan 17.00 den 15 juni stannar Östervikens taxibilar. Då är det slutkört, erfar DD. Ingen vill bekräfta uppgifterna men tidningen har säkra besked.
Ända sedan upphandlingen med Dala Trafik har det varit strul med privata taxiresor i både Leksand och Rättvik. Först körde Östervikens Taxi i egen regi utan att få lönsamhet i verksamheten. Sedan köptes företaget upp av Orsa Trafik. Det gick ett tag men nu är det slut. Enligt uppgift ligger förlusterna på nära 100000 kronor per månad.

Ohållbart

Enligt vad DD erfar är Leksands och Rättviks kommun hårt trängda av situationen. Det är fullständigt ohållbart att en så stor turistdestination vid Siljan inte har taxi i sommar, säger flera på Rättviks och Leksands kommun som DD talat med.

Brinner i knutarna

Det brinner minst sagt i knutarna. Midsommaren står för dörren. Om en dryg vecka måste frågan vara löst
Mycket talar för att kommunerna handlar upp privattaxi på egen hand. Det är dock osäkert om det är lagligt. Kommuner får i princip inte bedriva kommersiell verksamhet. DD har hört sig för med sakkunniga. En del hävdar att undantag kan göras om det handlar om till exempel turistverksamhet.

Inte London

- Skattemedel i botten är det enda som kan göra privattaxi till en vettig affär i en bygd som Leksand och Rättvik. Precis som busstrafiken. Vi bor inte i London, säger flera med branschkännedom som DD talat med.
Allt talar för att kommunen gör en tillfällig upphandling över sommaren. Aktuella företag som kan komma i fråga är Mora Taxi, Orsa Trafik och Borlänge Taxi.

MATS RÖNNBLAD
0247 - 611 50


Hur ska taxi Leksand/Rättvik räddas? Kommentera och diskutera här nedanför.

Mer läsning

Annons