Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärlings- utbildning för vuxna i Leksand

Annons

I höst startas en ny lärlingsutbildning för vuxna inom hantverksyrket.
Syftet är att bevara kompetensen inom yrken som riskerar att dö ut.
Hälften av platserna kommer att skötas från Leksand, via Stiftelsen Hantverk & Utbildning.
- Det här spelar jättestor roll för Siljansbygden där det finns många mindre hantverksföretag, säger Alf Vigren, vd för stiftelsen.

Aktörerna inom hantverksyrket blir äldre och äldre och flera klassiska yrken riskerat att försvinna. Men nu vädrar branschen morgonluft igen. En ny lärlingsutbildning för vuxna kommer att starta under hösten.
- Det finns ett behov av detta i branschen. Många hantverkare blir äldre och äldre och tar sina kunskaper med sig i graven, säger Börje Hagman, administratör på Stiftelsen Hantverk & Utbildning.

Säkrar kompetens

Genom att utbilda lärlingar säkras den kompetens som finns hos till exempel hovslagare, silversmeder och tunnbindare.
- Hovslagare är det populäraste hantverksyrket. Det är i alla fall till det yrket som de flesta ansökningarna handlar om, säger administratören. Catharina Thyr Carlsson.
- Många får en chans att lära sig sitt drömyrke, samtidigt som vi väcker den slumrande kompetensen, säger Alf Vigren.

Totalansvar

100 platser kommer att startas nu i höst. 50 av dessa i Storstockholm och de resterande 50 i övriga Sverige. Stiftelsen Hantverk & Utbildning, med kansli i Leksand, ansvarar för de sistnämnda platserna.
- Efter årsskiftet får vi 50 nya platser. Vi är jättestolta och glada över att vi fick detta hit till Leksand. Från och med nästa år kommer utbildningen att räknas som yrkeshögskoleutbildning. Det här kommer att ge ett par nya jobb till Leksand och det känns kul, säger Alf Vigren.

Hantverkscentrum

Lärlingsutbildningen pågår upp till 80 veckor. För att få bli lärling måste man ha gymnasial utbildning samt någon anknytning till yrket man vill bli lärling inom.
- När folk i Kiruna eller Lövånger behöver hjälp med hantverk så kommer de att vända sig till Leksand, som blir hantverkscentrum i landet. Men utan resurserna från Leksands Sparbank och Wallénstiftelsen hade det varit omöjligt att sjösätta ett sånt här projekt på så kort tid, påpekar Alf Vigren.

Kan det bli en utökning senare?
- Om det fungerar bra så kanske. Man kan i alla fall säga att vi inte ser någon lågkonjunktur inom hantverksbranschen, snarare tvärtom, säger Alf Vigren.

PÄR SÖNNERT
0247611 50
par.sonnert@daladem.se

Fotnot: mer information finns på www.hantverkslarling.se

Är systemet med lärlingar en bra väg att gå om man vill lära sig ett yrke? Vad tycker du?

Mer läsning

Annons