Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magnus företag sparar 45 000 kronor om året med den nya pannan

/
  • Magnus Karlsson, ägare till IT System, som satsar på en biosolpanel för att värma upp sin nya lokal. Energikällan är kombinerad mellan solenergi och pellets.-- Bra för både miljön och ekonomin, tycker Magnus Karlsson.FOTO: PÄR SÖNNERT

Annons

När IT System flyttade till nya lokaler installerades en energikälla som är bra för både plånboken och miljön.
En kombinerad panna som drivs av både solenergi och pellets blev lösningen.
- Jag hoppas att fler företag följer vårt exempel, säger Magnus Karlsson, IT Systems ägare.

IT System hjälper företag med att bland annat installera datorer och nätverk. Tidigare hade företaget sin lokal på Hantverkargatan.
När IT System i februari flyttade till centrala Leksand byttes även energikällan.
- Vi hade en oljepanna tidigare, och det är inte bra för vare sig för miljön eller ekonomin. Jag började titta på andra lösningar och blev intresserad av solenergi när jag körde förbi solenergiföretaget Solenteks lokal i Djurmo. Jag hörde mig för hur det fungerade och blev intresserad, berättar Magnus Karlsson, som har räknat ut att företaget sparar 45 000 kronor om året med den nya lösningen.

Ohållbart med olja

- Oljepriset har gått upp så mycket att det blev ekonomiskt ohållbart att ha en oljepanna. Som hyresgäst behöver man inte fundera på det här med uppvärmning. När vi blev ägare av huset kändes denna lösning som en investering till oss själva, och för miljön, säger han.
Pannan drivs med både solenergi och pellets. Tanken är att huset ska värmas upp av enbart solenergin under sommaren.
- Jag har fått veta att det här innebär att vi släpper ut 16 ton koldioxid mindre än vi gjorde med oljepannan. Hur långt åker man med en bil för att släppa ut så mycket? frågar sig Magnus Karlsson.

Ligger i tiden

Med den miljödebatt som råder ligger den här lösningen av energikälla verkligen i tiden.
- Jag hoppas att fler företag följer vårt exempel. Om alla som har en oljepanna byter till solenergi/pellets så gör det en stor skillnad. Jag tycker det är viktigt att väva in miljöaspekten i allt man gör.

PÄR SÖNNERT
0247-611 50
par.sonnert@daladem.se

Mer läsning

Annons