Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Men värmeböljan gav klirr i kassan för leksandsföretagarna

Annons

Handeln i Leksand ökade när värmeböljan inträffade.
Många valde dock att släcka törsten med en glass.
- Sorbeten har varit väldigt populär i sommar, säger Ylva Holmdahl, som jobbar på Café Allé.

Sommarens varmaste dagar inträffade för ett ar veckor sedan. Värmeböljan följde dock inte med sig någon stiltje för handeln i Leksand, snarare tvärtom.
- Vi har slagit försäljningsrekord, men jag har inga exakta siffror. Försäljningen brukar gå upp under sommaren, men så här bra har det aldrig varit, säger Sol-Britt Olsson, som har jobbat i 36 år på Coop Konsum.

Bevara bygdekultur

Det var inte bara matvaror som gick åt. Bland annat passade många på att måla om huset och handlade därför färg under värmeböljan.
- Vi ökade vår omsättning med 10 procent för kontanter och 30 procent för krediter. Sol är alltid bättre än regn. Sommargästerna som ser om sin stuga är ju inte här när det regnar, säger Leif Tapper, en av två butiksägare till Tappers Colorama.

Är det fortfarande falurött som gäller?
- Ja, det är den dominerande färgen. Det hör till kulturen här uppe. Vi säljer inga andra rödfärger än Falu Rödfärg, eftersom de andra inte använder rätt pigment, vilket innebär att kulören blir fel. Vi måste bevara bygdekulturen, säger Leif Tapper.
Det köps även mycket kläder när det är varmt. Givetvis är det mest sommarkläder, som badkläder, t-shirts, shorts, linnen och klänningar.
- Vi slår rekord varje sommar, man blir lika förskräckt varje gång. Man tror inte att det ska gå att slå fjolårets resultat, men det gör vi hela tiden, säger Annika Stolt, ägare till Carl Ohlsons.

Många köper glass

Och när man handlat färdigt är det gott att svalka sig med en kall dryck, eller varför inte en glass. Det var det många som gjorde vid Café Allé.
- Jag jobbade inte själv när det var som värst, men jag har hört att det var väldigt många kunder. Sorbeten har varit väldigt populär i sommar. Många har hört talas om caféet och kommer långt ifrån bara för att köpa glass här, säger Ylva Holmdahl.
- Jag tror att vi har öppet augusti ut. Men nu är högsäsongen definitivt över. Man börjar redan få känslan av att det är höst, tillägger hon.


PÄR SÖNNERT
0247-611 50
par.sonnert@daladem.se

Mer läsning

Annons