Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pappan fick sjukpenning - inte mamman

Annons

Anneli och Johan Oscarssons tredje barn dog innan förlossningen. Sorgen hemma i Styrsjöbo förlamade familjen. Nu nekas Anneli sjukpenning, men Johan har fått ja.

Sorgen blev smärtsam för Anneli och Johan. Allt var förberett för Linus ankomst. I garderoben hängde mammakläderna. Barnvagnen och spjälsängen var ordnade. När Anneli gått nio dagar över tiden dog Linus.
-- Linus var så fin. Jag grät när han låg på mitt bröst, säger Anneli.

Overkligt

Efter förlossningen i Falun blev allt overkligt för Anneli och Johan. Mitt i sorgen skulle allt praktiskt med begravning för Linus ordnas. Till det skulle kontakt tas med Försäkringskassan om sjukpenning. Både Anneli och Johan var sjukskrivna av läkare för nedstämdhet och depression.
-- Jag jobbar på Försäkringskassan i Falun. Därför fick mitt ärende handläggas i Västmanland så att inte jäv skulle uppstå. Det var inga problem. Sjukintyget gav sjukpenning direkt, säger Johan Oscarsson.

Fick nej

Värre var det med Anneli som bedömdes av Försäkringskassan i Dalarna. Där blev det nej.
-- Hela tiden efter Linus död har varit en mardröm. Jag har varit tvungen att sätta upp små delmål för att sakta, steg för steg, ta mig igenom depressionen och tillbaka till livet igen. Sorgen och längtan efter Linus kommer aldrig att gå över men jag kommer att kunna lära mig att leva med den. Det tog mig lång tid innan jag ens vågade gå ut och gå till postlådan, säger Anneli.

Dalecarlia

Anneli är konfernsvärdinna på Dalecarlia.
-- Det är otroligt att Försäkringskassan bedömer att jag kan jobba, säger Anneli.
-- Nu vill jag försöka få till en lagändring så att "sorg vid förlust av barn" godkänns som diagnos. Handläggarna på Försäkringskassan behöver tydligare riktlinjer på hur de ska hantera sådana här fall. Jag vill försöka hjälpa andra från att hamna i samma situation som jag har gjort.

Snarlika

DD sökte i går flera representanter för Försäkringskassan i Dalarna för en kommentar. Ingen hörde dock av sig. Till Aftonbladet säger Birgitta Målsäter, försäkringsdirektör på huvudkontoret, att "Anneli och Johan Oscarssons fall inte är uppseendeväckande. Fallen kan tyckas väldigt snarlika, men det görs alltid en individuell bedömning".

MATS RÖNNBLAD
0247 - 611 50

Mer läsning

Annons