Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Späckad helg med äkta samurajer och riktig sushi

Annons

På lördag inleds Japandagarna i Leksand. Flertalet aktiviteter kommer att äga rum i centrum. Leksands kommun hoppas på minst 5 000 nationella och 1 000 internationella besökare.
- En av de största höjdpunkterna blir kendouppvisningen med äkta japanska samurajer, säger projektledaren Jörgen Winther.

Till helgen förvandlas Leksand till en japansk liten by. Besökarna kommer inte att kunna undgå den japanska prägeln med workshops, utställningar och olika uppvisningar. Anledningen till det här firandet är att Leksands kommun har en vänort i Japan, nämligen staden Tobetsu.

Japandagar

- Vi firade 20-årsjubileumet av vänortssamarbetet i fjol. I år firar vi Japandagar eftersom europakongressen i brädspelet go pågår i Leksand just nu. Go är oerhört populärt i bland annat Japan, säger Lasse Nygård, ordförande i kommunfullmäktige.
Japandagarna kommer att invigas på lördagsförmiddagen i Sparbanksparken. Japans ambassadör, Akira Nakajima, är en av de som medverkar i invigningen.

Många besökare

- Vi hoppas på minst 5 000 nationella och 1 000 internationella besökare under helgen. Det här är ett sätt för att leksandsborna ska få något tillbaka av det samarbete som kommunen har med Japan. Samarbetet har bland annat fört med sig omkring 500 arbetstillfällen med japansk anknytning, säger Lasse Nygård.

Äkta sushi

2002 firades Japandagarna första gången. Då togs det första spadtaget till Japanska Parken. Två år senare var det dags igen, den här gången med anledning av att parken invigdes. Ett par förändringar har gjorts i upplägget, bland annat vad gäller maten.
- Tidigare år har många efterlyst sushi, vilket vi inte har kunnat erbjuda. Men i år har vi anlitat proffs som sköter den biten, berättar Lasse Nygård.

Motorutställning

I Classic Car Week-dagar är det svårt att inte komma från motorerna. Det finns ett inslag med bilar och motorcyklar även i Japandagarnas program.
- Vi kommer att ha en bil- och motorcykelutställning vid hembygdsgårdarna på söndag. Vi hoppas att alla som har en japansk bil eller motorcykel vill kommer och deltaga, säger Jörgen Winther.

Samurajer

Vad får man som besökare inte missa i helgen?
- En av de störta höjdpunkterna blir kendouppvisningen med äkta japanska samurajer. De kommer bland annat att ha med sig riktiga samurajsvärd, säger Jörgen Winther.

PÄR SÖNNERT
0247-611 50
par.sonnert@daladem.se

Mer läsning

Annons