Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Likheten med fantombilden är ju slående”

Annons

Gripandet av ”Engla-mannen” kan nu leda till en öppning i Pernilla-utredningen. Sedan 42-åringen gripits och därmed kunnat avkrävas dna-prov ska det nu jämföras med fynden av dna på mördade Pernilla Hellgren.
–Jag har begärt jämförelse av proven med förtur, säger spaningsledaren Leif Nykvist till DD.

Som DD tidigare berättat finns 42-åringens namn sedan i november i Pernilla-utredningen om än bara som ett vagt och anonymt tips, inkommet efter ett inslag i Efterlyst i TV3.
Sedan 42-åringen gripits och hans bakgrund med fyra domar för sexövergrepp mot unga kvinnor blivit känd har tipset fått ny dignitet.
42-åringens utseende stämmer dessutom förbluffande väl med den så kallad fantombild som framställdes efter uppgifter från den unga kvinna som blev vittne till mordet.
– Likheten är ju slående, säger Leif Nykvist sedan han sett 42-åringen.

Förtur

När tipset om 42-åringen kom sorterades det och utredarna i Falun hade hunnit skicka det till sina kolleger i Gästrikland med begäran om hjälp när mannen greps.
Hade han fått frågan innan gripandet hade 42-åringen kunnat neka till att lämna dna.
I och med att han gripits har förundersökningsledaren Patrik Säflund kunnat besluta om dna-prov som tvångsåtgärd.
– Vi har tagit dna som tvångsåtgärd i Engla-fallet. Det betyder att det så småningom kommer att jämföras med andra dna-test. Men jag har nu begärt att det med förtur ska jämföras med vad vi har i Pernilla-fallet, säger Leif Nykvist.

Effektivt

Vid årsskiftet 2006 infördes en ly lag som ger polisen möjlighet att rutinmässigt ta dna-prov på alla som misstänks för brott som kan ge fängelse. Proven hamnar sedan i register där de jämförs med dna-prov från olösta brott.
Det har inneburit att en rad ouppklarade brott har kunnat klaras upp. För en tid sedan kunde en man från Stockholm dömas för en våldtäkt i Karlstad sedan han gripits för nya brott och hans dna då visade sig säkrat i Karlstads-fallet.
Provet tas genom att en specialutvecklad tops styrks mot kindens insida. Saliven stryks mot ett specialpapper från vilken personal vid SKL i Linköping sedan utvinner personens dna-profil.

Två prov

Pernilla Hellgren mördades vid gångtunneln under Erikslundsvägen, mellan Kvarnberget och östra Främby, natten till den 3 juni 2000. Ett vittne såg mördaren sitta grensle över offret. Det är vittnets iakttagelser som ligger till grund för fantombilden.
På mordoffret har det säkrats två fynd av dna från en annan person som rimligen är hennes mördare. Det är de fynden som nu ska jämföras med den häktade 42-åringens.
– Vi kommer att få besked om det här under nästa vecka, säger Leif Nykvist.

GUBB JAN STIGSON

Annons