Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lisa Pehrsdotter: En av våra populäraste skribenter är en robot

Så blev det 2018 och framtiden är förstås här (som alltid). I veckan har den stora teknikmässan CES pågått i Las Vegas och i nyhetsrapporteringen därifrån har en kunnat läsa om ännu mer självkörande bilar och sett robotar som inte bara tvättar ens tvätt utan också viker den och andra robotar som lär känna en och vet precis vad en vill innan en ens hunnit säga det. Röststyrning verkar vara en stor (om än inte direkt ny) grej, liksom AI, artificiell intelligens, i största allmänhet.

Annons

Läs vår Plusmärkta journalistik:

Det finns hjälp för dem som sörjer

Tre inbrott på en dag: "Kan finnas samband"

Polisens uppmaning efter inbrotten: "Lås dörren - även om du är hemma"

Just robotar andas framtid, i alla fall i mitt huvud, trots att de funnits ett bra tag och egentligen inte behöver vara så himla märkvärdiga. Men det är nåt med ordet som får en att associera till science fiction och inte sällan dystopiska skildringar av hur (super)intelligenta maskiner tar över världen.

Läs också: Lisa Pehrsdotter: Vad betyder en lokalredaktion?

Och just därför känns det på ett sätt helt märkligt att jag har ett par robotar som kolleger. Alltså, jag har aldrig sett dem, det handlar inte om nån R2-D2 (den lilla roboten i Star wars-filmerna alltså) som glider omkring och kokar kaffe och gör allmän nytta (eller hjälper till att erövra galaxer för den delen). Men det finns ett par robotar som hjälper till att producera innehåll på dalademokraten.se.

En av dem har jag berättat om redan för länge sedan; Rosalinda som skriver sportreferat från olika matcher i de lägre serierna.

Och så roboten som skriver de små artiklarna om fastigheter som sålts och köpts. Den är en av våra populäraste skribenter.

Skvaller utan att du ens behöver ringa en kompis!

Vi har publicerat lagfarter (som det ju handlar om) i många år. Vilka som köpt en fastighet av vem för hur mycket är intressant: Vad gick grannens villa för? Vilka är det som ska flytta in bredvid min gamla mamma? Vem hade råd att hosta upp sådär mycket för det där huset?

Vi har publicerat dem i en lååååång lista, rätt upp och ner. Men från och med förra året skriver alltså vår lilla robotkollega artiklar istället, artiklar som – om du har vår app och har valt det sjukt praktiska att få pushnotiser när vi publicerar nyheter som handlar om området där du bor – skickas ut direkt till din telefon. Skvaller utan att du ens behöver ringa en kompis!

Och nu har det visat sig att det den här roboten publicerar alltså är nåt av det våra trogna, betalande digitala läsare gillar allra mest.

Läs gärna: Lisa Pehrsdotter: Att förstå algoritmerna är livsviktigt

Visst kan en tycka att det är lite läskigt.

Men utan roboten hade vi överhuvudtaget inte publicerat materialet i den här formen. Det finns inget rimligt i att anställa en journalist som skulle sitta och göra det, föga journalistiska, jobbet. Men roboten kan däremot ge oss andra möjlighet att göra mer engagerande och bättre journalistik, eftersom den bidrar till det innehåll som du tycker är värt att betala för.

Det är coolt tycker jag.

Även om jag skulle önska att de här hårt jobbande robotarna gick att se, att de snurrade omkring på redaktionsgolvet och lät lite sådär nasalt digitalt som ju robotar låter (det har vi ju förstått sedan början av 80-talet) och liksom var en i gänget. Men det kommer, kanske (liksom roboten som inte bara tvättar tvätten och viker ihop den utan också ser till att den hamnar på rätt hyllor i rätt garderober).

Ett par av de senaste fastighetsförsäljningarna i robottappning:

Björkavägen 2

Hede Fäbodar 25 i Idkerberget

Mer läsning

Annons