Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lisa Pehrsdotter: När Säpo måste tala om självklarheter

Tänk på att skilja mellan sak och person, tänk på att du genom att använda en hård ton och gå på folk också kan skapa hot och hat. Ungefär så säger chefen för Säkerhetspolisen, Anders Thornberg, i radion och jag vet inte om jag tycker att det är nånting väldigt sympatiskt med att högsta chefen för dem som bekämpar terrorism och skyddar centrala statsledningen är så rak och konkret eller om det är nånting högst sorgligt i att Säpo-chefen ska behöva säga nånting som borde vara en självklarhet på bästa sändningstid.

Annons

På årets upplaga av konferensen Folk och försvar som hölls tidigare i veckan i Sälen presenterade Säkerhetspolisen skriften Personlig säkerhet, som tryckts upp i åtskilliga tusen exemplar och nu delas ut till politiker. Texten finns också att ladda ner från Säpos hemsida.

Det är apropå den stundande valrörelsen och den ökade polariseringen i samhället, ett hårdare debattklimat och en ökad exponering av den enskilda personen som Säpo nu ger ut boken och det är också om den som Anders Thornberg talar i radion.

Läs också: Jonas Hasselquist: När vi läser tweets som fan läser Bibeln

Det är en bra liten bok, väl värd att läsa (och dessutom föredömligt välskriven, till skillnad från en del annat myndighetsutgivet).

Där står bland annat att ”Debatter är en viktig del av det demokratiska samtalet. I digitala kanaler kan det dock finnas situationer där du möter individer vars enda syfte är att smutskasta eller förstöra samtalet. Vid sådana tillfällen är det viktigt att inte dras in i deras språkbruk. Tänk istället på att merparten av nätanvändarna är tysta betraktare varav de flesta förväntar sig att du ska agera klokt.”

Läs också: Lisa Pehrsdotter: "Var schysst!"

Som av en händelse (och jag vet faktiskt inte om det är en slump eller om det finns en tanke) lanserade Make Equal, en stiftelse som jobbar med praktiskt jämlikhetsarbete, också denna vecka en Förlåtinternet-robot. Den är en del av deras kampanj Skärpning som handlar om att folk ska bete sig hyggligt på internet. Roboten, som en hittar här funkar helt enkelt så att roboten ställer lite frågor till en, som till exempel om en har använt stora bokstäver när en pratat med folk på internet eller om en skrivit taskiga grejer och så hjälper roboten en att formulera en ursäkt: Förlåt för alla fula ord jag smutsat ner dig med. Förlåt för att jag har gjort dig till en mindre härlig plats genom att vara taskig online. Förlåt för att jag sett andra bli utsatta för hemskheter online och inte brutit eller stöttat. Förlåt för att jag tappat det ibland och haft en oskön ton. Förlåt för att jag använt mitt tangentbord till att SKRIKA PÅ FOLK. Förlåt för att jag gått på person och inte sak när jag har diskuterat. Men det är slut på detta nu. Mitt beteende var sjukt onödigt och jag lovar att skärpa mig!” (så blev ursäkten när jag tog i och påstod att jag gjort en massa dumt), som en enkelt kan publicera i sina olika sociala medie-kanaler.

Allt löser sig förstås inte med en be om ursäkt-robot eller med en skrift från självaste Säkerhetspolisen. Men det behöver alltså inte vara så svårt att åtminstone göra det lilla.

Läs vår Plusmärkta journalistik:

Regeländringen för vedspisar och kaminer: Mycket av det här har blivit feltolkat

Här är snön som djupast i hela Svealand

Politikern berättade inte om brott - polisen saknar förtroende för för BRÅ-ordförande

Mer läsning

Annons