Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- 100 år av framsteg firas med toppår

/
  • Anders Hjärtedal i den utvändigt 40 meter höga provhallen. I Januari börjar testutrustning sättas in. Första proverna går igång i mars.
  • Mikael Eriksson vid en ramp där genomföringarna fylls med olja.
  • Genomföringarna dammsugs så att de inte innehåller några partiklar som kan ge överslag.
  • Vd Niklas Persson vid en 15 meter lång oljeisolerad genomföring för 1,,000 kilovolt växelspänning.Genomföringarna tillverkas även till kunder och konkurrenter som Siemens.FOTO: ANDERS BJÖRKLUND

Annons

Det är 100 år sedan första genomföringen tillverkades i Ludvika. I går uppmärksammade ABB detta genom att visa innandömet på det provhallsbygge som ska vara taget i drift till våren.
- Det här är den hall i världen där vi ska klara att testa de högsta spänningarna, säger Anders Hjärtedal som är ansvarig för byggandet av den nya hallen.

Den nya provhallen är superisolerad och består av två skal med separata jordsystem.
Där ska genomföringar och HVDC-ventiler testas.
- Detta för att det inte ska komma några elektriska störningar utifrån järnvägen eller ifrån tändstift på bilar som kör förbi, berättar Anders Hjärtedal.
Invändigt är den nya hallen 39 meter hög.
- Hallens höjd är tilltagen för framtiden, säger Hjärtedal.

”Världens största”

Den ska klara prover på spänningar upp till 2000 kilovolt likström.
I dag jobbar 120 personer med genomföringarna i Ludvika.
- Vi är världens största genomföringstillverkare och 2008 ser ut att bli vårt bästa år någonsin, säger Niklas Persson som är vd på ABB Components.
Det tillverkas i dag både torra genomföringar, isolerade med epoxiplast, och oljeisolerade genomföringar. De oljeisolerade genomföringarna klarar än så länge högre spänningsnivåer än de torra.

”Framtidens produkt”

- Men torra genomföringar är framtidens produkt, och vi investerar en hel del i forskning och utveckling, säger Rutger Johansson som är ansvarig på ABB:s technical leadcenter.
Torra genomföringar är säkrare. De är brandsäkra och kan inte börja läcka. Oljeisolerade genomföringar är dessutom förbjudna på vissa ställen.
ANDERS BJÖRKLUND

Mer läsning

Annons