Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

150 skidåkare fast i stolliften

Annons

Ungefär 150 skidåkare blev sittande fast i Säfsen Alpins stollift när liftanordningen havererade igår. Två timmar fick de sämst lottade sitta kvar uppe i luften.
- Det var helt fruktansvärt, säger Susanne Nielsen som är höjdrädd.
- Det var jättekul, tyckte hennes son Adam Nielsen som fått något att berätta i skolan.

Klockan var 13:40 på fredagseftermiddagen när Susanne Nielsen tittade på klockan och liften stannat. En stund senare inser personalen vid Säfsen Alpin att de inte kommer att kunna få ner folket med annat än stegar. Klockan 14:02 kommer larmet till räddningstjänsten.
- Räddningstjänst och personal skötte det bra, men jag tycker att informationen i början vardålig. Vi hörde aldrig något om vad som skulle hända, de borde ha använt sig av högtalarna, säger Susanne Nielsen.

Bad till Gud

Susanne Nielsen blev sittande i liften tillsammans med sin sjuårige son Adam och ett par i 60-årsåldern. Det visar sig att kvinnan i paret är ännu mer höjdrädd än Susanne Nielsen.
- Hon var hysteriskthöjdrädd och bad till Gud att det skulle gå bra, be-rättar Susanne.
När klockan var 15:25 kom Susanne Nielsen och hennes son ner på backen med hjälp av stege. Ungefär 15:40 kunde de sista skidåkarna tas ner.
- Räddningsarbetet gick bra. Enligt planen så ska också alla kunna tas ner på två timmar, säger Folke Jonsson från räddningstjänsten i Ludvika.
I räddningsarbetet deltog 11 personer från räddningstjänsterna i Fredriksberg, Sunnansjö och Ludvika, samt 25 personer från Säfsen Alpin. I ett hus nedanför backen tog ambulanspersonal emot de som kommit ner och alla skrevs upp på en lista.

Nyfikna barn

Susanne Nielsen tycker att räddningsarbetet i stort sett gick bra till. Christine Andersson som satt två liftstolar bakom är av samma uppfattning, men anmärker på att de fick skjuta upp säkerhetsbygeln innan kontakt hade skapats med marken.
- Och där satt jag - högt uppe - med två barn som var nyfikna på vad som hände nedanför, säger hon.

Spårade ur

Orsaken till haveriet var att linan som korgarnalöper längs med, hade hoppat ur ett av hjulspåren i anordningen.
- Det är ytterst, ytterst ovanligt att något sådant här händer. Om det ändå måste ske, så var det tur att det var på en dag när det inte var kallt, säger Per-Erik Hansson som är anläggningschef.
I går kväll sade han:
- Om liften inte är lagad redan nu, så kommer den i alla fall att vara klar till i morgon (läs: i dag).

ANDERS BJÖRKLUND
anders.bjorklund@daladem.se

Mer läsning

Annons