Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

22 nya påstigningspunkter kan vara klara till sommaren 2009

/

Annons

Flera goda krafter drar nu åt samma håll för att lyfta fram idén att sammanbinda Marnässkogen, Högberget, Biskopsnäset i Ludvika kommun med Hagge, Sjövad och Harnäs i Smedjebackens kommun till stort närrekreationsområde. Samt skapa ett tjugotal påstigningspunkter samt informationsmaterial in till stigar, vandringsleder och skidspår.

KFUM-Ludvika, Ludvika FFI, fler föreningar och kommunen har sedan 1950-talet skapat leder och spår. I Marnässkogen ovanför Knutsbo villaområden, på Högberget och på Biskopsnäset.
För ett par år sedan skrev bland annat folkpartisten Kjell Carrander en motion till kommunfullmäktige att man tyckte vandringslederna i Marnässkogen borde markeras ut bättre så folk inte går vilse. Informationsblad som gjorde reklam för de finaste lederna efterlystes.

Större rekreationsplan

När Tommy Mohlin på kultur- och fritidsförvaltningen började arbeta med uppdraget, en åtgärdsplan för att ”lyfta” rekreationsområdet Marnässkogen, pratade han med några och en idé växte fram att ytterligare utveckla en rekreationsplan.
Nämligen att se Marnässkogen, Högberget och Biskopsnäset i Ludvika tillsammans med skogen ovanför Sjövad, Hagge och Harnäs i Smedjebackens kommun som ett enda stort närrekreationsområde.
22 påstigningspunkter med tavlor skulle leda in till spårsystemen.
- Genom sådan utveckling kan Ludvika visa upp ett välbyggt centralt närliggande motionsnät för alla åldersgrupper. Det är få städer som är förunnat att ha den möjligheten.

Billig penning

Mohlin bedömer att skyltningar och informationstavlor bara skulle kostar 10 000 kronor utöver befintliga pengar till spår och leder.
Ihop med Smedjebacken har lagts påstigningspunkter från Pjantbo, Sjövad, Hagge in mot stigar och, främst, KFUM-Ludvikas välansade sju- och tiokilometersspår/-led.
Smedjebackens tekniska utskott är informerade om detta samverkansprojekt. Med Ludvikafullmäktiges ”ja” kan spårsystem, röjningsarbeten och informationsmaterial kunna vara färdigställt och uppsatt till sommaren 2009.

Gryth positiv

DD har pratat med en van brukare, Nisse Gryth, med ett halv sekel på löpstigarna:
- Mamma tog ännu vid 83 års ålder skidorna och åkte runt Marnästjärnen. Vi som tränade höll till uppe på kuperade Högbergets elljusspår och senare skapades Biskopsnäset som passar alla.
- Barn, idrottare och alla som vill hålla på med aktiv utevistelse har helt naturligt använt Ludvikas ”gröna lunga” från Källbotten i norr, via Biskopsnäset och Högberget ner till Räfsnäs i söder, som ett stadsnära naturligt rekreationsområde.
- Jag är givetvis helt positiv till att påstigningspunkter lyfter fram vad detta jättefina närområdet erbjuder, om man inte har utforskat och upptäckt det själv, säger Gryth.

Saknas en vägbit

- Från Smedjebackens håll har det diskuterats en koppling mellan Harnäs och Hagge rakt över Marnässkogen, säger Nisse Gryth och nämner en sträcka mellan övre Harnäs och vägen som kommer ner i kanten av Hagge golfbanas drivingrange.
Där saknas en bit på en kilometer mellan tvenne skogsbilvägar för att man skulle få en skogs-cykelväg mellan byarna, med dagis i Harnäs och skola i Hagge.


BOO ERICSSON
023-476 34
boo.ericsson@daladem.se

Mer läsning

Annons