Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

4 miljoner till mindre barngruppen

Annons

S-majoriteten har lagt en budget som varken skär ner på social och utbildning eller vård och omsorg, som befarats.
- I positiva läget Ludvika befinner sig i, det händer jättemycket med inflyttning, nya jobb, behov av fler attraktiva villatomter och industritomter, väljer vi att för 2009 släppa på kravet tvåprocentigt resultat.

- Social och utbildning får den ram vi angav i våras och även 4 nya miljoner riktade till mindre förskolegrupper, fler vuxna per barn, säger kommunalråd Maria Pettersson s efter onsdagen när partiernas budgetar lades. Allt är ändå bara förslag fram till debatt och beslut i kommunfullmäktige den 20 november. Vänsterpartiet är överens med s i det mesta, utom att v vill ta bort alla avgifter i dans- och musikskolan.
Majoriteten föreslår att social och utbildning får 425,9 miljoner (+12,3 jämf. med i år), vård och omsorg 426 (+13,9), VBU 133,4 (+3,5), kommunstyrelsen 95,7 (+1), kultur och fritid 50,9 (+0,2), tekniska 35 + 5 miljoner till ökade elpriser, miljö och bygg 12,7 (+0,2) och dans- och musikskolan 6,3 (+0,2).

Lysa klokt

Efter senaste befolkningssiffran 25500 invånare (+100) första november plus sänkt arbetsgivaravgift har farhågor att alla blir tvingade till 2-procents nedskärningar kommit på skam.
- Det ska lysa klokt och på rätt ställen, kommenterar Maria Pettersson tekniskas översyn om det går att släcka många-många gatlysen, i denna budget ligger 3,5 investeringsmiljoner på utbyggnad och utbyte av gatlysen till energisnåla. Tekniska får dessutom 5 miljoner mer till ökade elkostnader.
En nyhet i både s och alliansens budgetar är nya gator och ledningar för att förbereda fler villor på Laggarudden, öppna tomter på Bysjölandet i Grangärde när planarbetet är klart samt nya vägar som öppnar fler industritomter i Landforsen. Fast alliansen vill satsa snabbare och mera.

Taxorna höjs

Kommunalskatten höjs inte. Men taxorna på renhållning föreslås höjas 9 procent. För en villaägare betyder det ungefär att dagens sopkostnad cirka 1420 kronor för året stiger med cirka 140 kronor. Taxan för vatten/avlopp stiger inte med 9 procent som tekniska föreslagit utan sannolikt med 6 procent. För samme villaägare stiger vattenräkningen med cirka 150 kronor per år. Maria Pettersson förklarar taxehöjningen med Ludvikavatten till Grängesberg som behåller Norra Hörken som reservvattentäkt, anslutningen av Klenshyttan, nya pumpstationer samt ledningssaneringar. Hon ser inte höjningen direktkopplad till att "kommuninvånarna ska betala vattenledning till Spendrups".
Investeringsnivån föreslår majoriteten till 95 miljoner varav 55 till taxefinansierade sidan, där vattenledningen Ludvika-Grängesberg är absolut största objekt.

BOO ERICSSON
023-476 34
boo.ericsson@daladem.se


Mer läsning

Annons