Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB:s nya provhall börjar resa sig över marken

Annons

Jättebygget på ABB-området har kommit in i ett nytt skede.
Nu sätts stålstommen till den stora provhallen upp. Totalt handlar det om cirka 1000 ton stål.
- Bygget går enligt planerna, säger Tommy Johansson som är fastighetschef på ABB.

Den 12 januari i år tog ABB beslut om att bygga provhallen. Bakgrunden var decemberordern från Kina på 440 miljoner dollar som gäller ett världsunikt system för 800 kilovolts kraftöverföring. Första spadtagets togs redan den 15 januari och sedan dess har bygget varit igång. I går avslutades arbetet med den minst sagt stabila bottenplattan.
- Det har plöjts ned 2000 kubikmeter betong och 200 ton armering under jord, berättar Tommy Johansson.
Själva golvet består av 150 ton armering och 1500 kubikmeter betong.

Pelare

Tommy Johansson uppskattar att byggarna får upp fyra jättepelare om dagen.
- Jag var i Karlskrona förra veckan och blev förvånad när jag fick se vad som hänt när jag kom hem, säger Tommy Johansson.
Pelarna levereras i tre delar. När takstolarna kommit på plats, och hallen så småningom står klar så kommer en 40 meter hög byggnad att resa sig mot skyn. Övriga mått är 65 meter på längden och 40 meter på bredden. Själva resandet av pelarna uppskattas pågå i cirka 1,5 månader. När takstolarna är på plats har det gått ytterligare 1 månad.

120 man totalt

Det är Skanska som fått uppdraget att bygga hallen, men det är finska Ruukki som står för leveransen av pelarna och uppförandet av dem. Och det blir många byggare som sätter sin fot i Ludvika under byggets gång.
- Med alla projekteringar så är det nog en 120 man som jobbar här, säger Ivan Boquist som är Skanskas platschef.
Han uppskattar att det just nu är cirka 50 man som jobbar på bygget. Byggarbetarna kommer från Jämtland, Härjedalen, Hälsingland och Dalarna. Många av dem bor i husvagn inte långt ifrån arbetsplatsen.

Blir film

Den 20 december ska hallen stå klar och i början av januari ska man kunna utföra prover i den starkt isolerade byggnaden. Men för att kunna minnas det historiska bygget kommer en film att sammanställas. Byggets gång kommer att kunna följas genom foton som tas från en kamera på taket till grannbyggnaden.
- Vi tyckte det var kul. Kameran tar ett foto morgon och kväll. Varje foto är 0,1 sekunder så det blir 10 bilder på en sekund, säger Tommy Johansson.

ANDERS BJÖRKLUND

Mer läsning

Annons