Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagaren påstår hon tillskansat sig 370 000 kronor

Annons

Den 54-åriga tidigare anställda i hemtjänsten i Ludvika förnekar brott. Hon svarade åklagaren, när tredagarsrättegången i Falu tingsrätt inleddes, att hon inte har tillägnat sig en åldrig kvinnas bankmedel. Den för grovt bedrägeri/grov stöld/grovt ocker åtalade sade tvärt emot att just hon fick förtroendet av hemtjänstgruppens chef att föra kassabok kring åldriga kvinnas pengar, då hemtjänsten i slutet av 2001 polisanmält en penningstöld kring samma åldring.

Åklagaren Patrik Säflund yrkar på fällande dom, att den 54-åriga kvinnan genom vilseledande förmått en då 85-87-årig åldring att 2002-2004 till henne överlämna sammanlagt runt 180000 kronor efter att de gemensamt besökte ett bankkontor i Ludvika ett 20-tal gånger. Vilseledandet ska ha bestått i att 54-åriga kvinnan, som varit åldringens hemtjäntsassistent, sagt att pengarna behövdes för att betala åldringens räkningar. Alternativt, påstår åklagaren, att hemtjänstassisteten stulit pengarna eller begagnat sig av åldringens oförstånd och tagit emot pengarna som gåva.

Bankomatkort

2003 fick hemtjänstassistenten andra arbetsuppgifter. Åklagaren påstår att 54-åriga kvinnan då olovligt sett till att utverka ett bankomatkort till åldringens konto och vid ett 50-tal tillfällen därefter med kort och kod tagit ut 187400 kronor i kontanter för egen vinning.
- Brotten är att anse som grova då (...) utnyttjat att (...) på grund av ålder och demenssjuka inte haft möjlighet att förstå ekonomiska angelägenheter, sade åklagaren och fortsatte att brotten satts i system och hänsynslöst och tömt åldringens alla 370000 kronor.

Kontona var tömda

Att åldringens konton var tömda uppdagades när God man tillsattes våren 2004. Denne fann inga medel kvar att bevaka och gick till polisen. Första förhör med åldringens kontaktperson inom hemtjänsten, den nu åtalade, gjordes då för fyra år sedan. Det som då kom fram i form av misstankar fick till följd att kvinnan avstängdes från jobbet.
Misstänkt i tre år, men utan frikännande eller åtal vände sig kvinnan till JO med anmälan mot polisen. Justitieombudsmannen formulerade, för inte så länge sedan, ett skarpt uttalande mot polisen för långsam förundersökning.

Fondförsäljningar

Den åtalade medger att hon gått med åldringen till banken åtskilliga gånger.
- Det har ej funnits behov att ta ut pengar i den omfattning som skett, sade åklagaren och pekade på serier av kontantuttag med 4000-9000 kronor och fondförsäljningar på 6000-20000 kronor.
På frågan varför transaktionerna inte togs upp i hemtjänstens kassabok svarade den åtalade att fickpengar på 500 - 4000 kronor per gång fick åldringen direkt i privat portmonnä.

Varför bankkort

Frågan fick första rättegångsdagen inget svar vem som hjälpte till och varför en demenssjuk åldring under sitt 87:e levnadsår skaffat bankomatkort.
- Åldringen saknade förmåga att hantera ett bankomatkort, sade åklagaren och visade att ändå har ett 50-tal uttag skett. Ett så sent som klockan 22.23.
Bland 19 (!) vittnen som ska höras idag och imorgon kallar åklagaren taxi till styrkande av hur många gånger den misstänkta ringt dagcentralen Ljungen och omdirigerade hemtransporten av åldringen till stopp i centrum av Ludvika. Främst för att den åtalade skulle göra bankbesök med åldringen.

"500 i fickpengar"

Polisen hann göra ett förhör med åldringen, som dog på hösten 2004. Förhöret lästes upp där åldringen redigt berättade att den åtalade alltid följde till banken. Ett stort antal tillfällen på hemtjänstassistetens initiativ. Syftet var, enligt vad åldringen uppfattade, att "ta ut 500 till fickpengar".
Försvarsadvokat Per Gisslén intervjuade sin klient om att det saknades motiv att stjäla pengar, det förekom inte missbruk eller spelberoende.
Den åtalade förnekar brott. Hon sade att, efter en polisanmäld penningstöld i åldringens "kuvert" på hemtjänstgruppens kontor 2001, var det hon som fick chefens förtroende att hålla reda på transaktionerna och föra kassabok.
- Jg är säker på att fler än jag måste ha gått till banken med (...), sade den åtalade och menade att vinterkläder, tandläkare, hårvård, fotvård och mediciner åt åldringen kostat mer än blygsamma pensionen räckt.

Kända och okända

Den åtalade sade sig ha mött både kända och okända besökare hos den åldriga kvinnan. Hon sade att även en åldring gör med sina pengar vad hon vill. Den åtalade förnekade all befattning med något bankomatkort. Hon sade att hon själv börjat reagera över hur åldringens konton tömdes, med glömde nämna det för chefen.
Åklagaren satt med bankkontoutdrag framför sig och frågade plötsligt varför alla uttag på åldringens konton tog paus under tre perioder, just när den åtalade befunnit sig utomlands?
- Kan jag inte svara på, svarade den åtalade i rätten.

BOO ERICSSON
023-476 34
boo.ericsson@daladem.se

Mer läsning

Annons