Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Alla klarar av det"

Annons

- Folk vet inte riktigt vad Chi Ball är. Men de som börjar brukar komma tillbaka igen.
Det säger Malin Sandberg som varit Chi Ball-instruktör i flera år.
Chi Ball är en friskvårdsmetod med rötterna i traditionell kinesisk medicin. Men där finns också inspiration från till exempel dans.
DD besökte ett pass i Sporthallen.

Chi Ball-metoden togs fram av australiensiska Monica Linford som har en bakgrund som både professionell dansare och aerobic-instruktör. Hon led av kronisk trötthet och utvecklade en egen metod för att få bukt med problemen.
- Chi Ball är bra för allt, och man kan aldrig göra fel i Chi Ball. Man utövar metoden utifrån sina egna förutsättningar, förklarar Malin Sandberg.

Kinesisk medicin

I Chi Ball finns tydliga influenser från traditionell kinesisk medicin. Det innebär att det inom Chi Ball är vanligt med begrepp som yin & yang , qi/chi (livsenergin), meridianer (energibanor i kroppen där qi tar sig fram) och "de fem elementen" som är trä, eld, jord, metall och vatten.
Dessutom finns influenser från bland annat aromaterapi, qi gong, dans, yoga, pilates (buk- och bäckenbottenträning) och Feldenkraismetoden. Den sistnämnda går ut på att röra sig med minsta möjliga belastning på kroppen.

Välbefinnande

Deltagarna i Sporthallen den här kvällen består uteslutande av medelålders kvinnor. Någon är där för första gången. Andra har gått några gånger. Chi Ball är nytt i Ludvika och arrangeras inom ramen för GymMix.
- Jag känner ett välbefinnande efteråt, säger Maja-Lisa Andersson som gått några gånger.
- Det är bra för balansen, säger en annan deltagare.

Doftande bollar

En lektion börjar med att deltagarna väljer en boll (därav namnet Chi Ball). På golvet i lokalen ligger sex doftande gummibollar i olika färger uppradade, och dessa bollar ska enligt Chi Ball-läran påverka olika mentala egenskaper. Röd boll doftar kanel och denna sägs bland annat vara bra mot trötthet, och för att stimulera cirkulation och matsmältning.

Yoga och gymnastik

Under passet genomförs olika övningar. En del rörelser liknar på yoga andra påminner om vanlig husmorsgymnastik. Genom övningarna hjälper Malin Sandberg deltagarna att visualisera sina rörelser genom små enkla berättelser, och i bakgrunden finns spirituell musik som skapar stämning och lugn. För Malin Sandberg har Chi Ball-utövandet inneburit att hon också gått vidare till att utöva yoga.
- Yoga är mer avancerat och mer ansträngande för kroppen. Men Chi Ball kan alla klara, avslutar hon.

ANDERS BJÖRKLUND
anders.bjorklund@daladem.se

Mer läsning

Annons