Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu inget beslut fattat om skyddsjakt på varg

/
  • NLT 7 oktober efter att en varg hade gjort flera närmanden mot Yvonne Heij med hund under promenad i Saxdalen.

Ännu på fredagseftermiddagen hade Naturvårdsverket inte meddelat något beslut angående skyddsjakten på varg i området Saxdalen/Grängesberg.

Annons

Förra veckan beslutade länsstyrelsen om skyddsjakt på en varg i det aktuella området, där tre vargar från Olsjöreviret konstaterats röra sig nära bebyggelse.

Tanken med att skjuta en av vargarna är att få de andra att bli skrämda för människor och därmed hålla sig undan bostadsområden.

Jakten skulle inledas på onsdagen, ha tillåtelse att pågå under två veckor och länsstyrelsens naturvårdare Bert Eriksson utsågs till jaktledare.

Men så överklagade Wolf Association Sweden beslutet, vilket gjorde att jakten tills vidare stoppats i avvaktan på beslut från Naturvårdsverket.

Där sa en jurist under onsdagen att beslut var att vänta under torsdagen, men ännu fredag eftermiddag hade något sådant beslut inte meddelats länsstyrelsen.

– Vi väntar. Om överklagan av skyddsjakten avslås får vi i det läget göra en omvärdering av jakttiden, säger Fredrik Dalerum, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen Dalarna.

Det kan alltså i ett eventuellt sådant läge bli aktuellt med ett tilläggsbeslut som gör att skyddsjakten får en ny tvåveckorsperiod.

Mer läsning

Annons