Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anställd köpte vinstkvitto - fick välja mellan uppsägning och avsked

Annons

Coop stäms inför Arbetsdomstolen. Anledningen är att en anställd vid speldisken i en Coop-butik i Dalarna provocerats till att säga upp sig med omedelbar verkan. Fackförbundet Handels stämmer Coop Sverige AB och Arbetsgivarföreningen KFO som Coop är anslutet till. Handels kräver att den anställda ska få tillbaka sitt arbete, ett skadestånd på 150 000 och lön på 16 000 per månad sedan dagen för uppsägningen, den 18 april i år.

Vinstkvitto

Den 13 april i år köpte den anställda och en annan anställd ett överblivet vadkvitto med vinst på. Fem dagar senare gav Coop den anställda två alternativ. Antingen skriva på att säga upp sig med omedelbar verkan. Eller att bli avskedad och polisanmäld. Fackförbundet Handels, som den anställda är medlem i, hade inte informerats eller kallats till förhandling om saken.

Visste inte

Enligt Handels visste ingen av de anställda om att det var vinst på vadkvittot. De osålda kvittona skulle inte ha lämnats kvar, men någon gjorde det ändå. Vid spelutbildningen som den anställda med arbetskamrater deltog i fick de inte lära sig hur man hanterar osålda kvitton. Den anställda upplevde situationen den 18 april som obehaglig och pressande och kände sig tvungen att underteckna uppsägningshandlingen.
Parterna har varit i förhandingar utan att komma överens.

Annan syn

- Vi har en annan syn på ärendet, vi har inte provocerat fram uppsägning. I övrigt vill vi inte kommentera mer innan ärendet kommer upp i Arbetsdomstolen, säger Magnus Frisk, informationschef på Coop Sverige AB.

ANNA ENBOM

Mer läsning

Annons