Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anställd på Stora Enso Skog åtalad för miljöbrott

Annons

Området i Ludvika var skyddat. Ändå kördes tunga maskiner där. En anställd på Stora Enso Skog åtalas för brott mot områdesskydd och företaget riskerar böter på 50 000 kronor.

I mars 2007 avverkade Stora Enso Skog Aktiebolag skog i ett område i Ludvika kommun mellan Tuna Häsberg och Nyhammar. En man som är anställd på företaget som virkesuppköpare åtalades den 7 augusti i år för brott mot områdesskydd.
Mannen märkte ut den väg genom skogen som virket skulle transporteras över. Uppsåtligen eller av oaktsamhet märkte han ut en väg som låg i ett biotopskyddsområde.

Markskador

Skyddsområdet är en kalkmarkssskog, vilket är ovanligt i Sverige. Det låg i en sluttning där översilande vatten gynnat örterna som växte i marken.
När virket kördes över området skadades marken så att vattenströmningarna har förändrats. Skadorna i marken är omfattande och bör ses som allvarliga, anser åklagaren.
Åklagaren yrkar också på att Stora Enso Skog Aktiebolag döms att betala företagsbot på 50 000 kronor.

Bristfälliga rutiner

Miljöbrott har begåtts i företages utövning av näringsverksamhet av en person som haft ett särskilt ansvar för tillsyn och kontroll verksamheten, enligt åklagaren.
Företagets rutiner för att undvika och förebygga skador i skyddade områden har varit bristfälliga, anser åklagaren.
ANNA ENBOM

Mer läsning

Annons