Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen ses en ljusning för psykiatrin i Ludvika

I minst tio år har det pratats om och planerats för att psykiatrin i Ludvika ska få flytta in på lasarettet.
Nu ser det ut som att det gamla önskemålet kan bli verklighet 2018.

Annons

Nu pekar allt mot att psykiatrin snart kan få lämna tegelhusen, en flytt som chefen Susanna Berglund och personalen länge har sett fram mot.

– Vi har haft en första träff med Landstingsfastigheter och nu ska det utredas närmare vad vi har för lokalbehov och tas fram ett konkret förslag, berättar Susanna Berglund som är verksamhetschef för psykiatrin i Västerbergslagen och mellersta Dalarna.

Fastighetsförvaltare Stig Koch vid Landstingsfastigheter konstaterar att man bildat en projektgrupp och att den kommer att arbeta i några månader.

– Därefter tas det fram en förslagshandling och accepteras den börjar vi projektera och i bästa fall kan det bli byggstart i slutet av 2017. Byggtiden kan beräknas till minst sex månader.

Psykiatrin har lokaler i de gula tegelhusen mellan lasarettet och Marnäsliden. Här arbetar drygt 30 personer och man har ungefär 12 000 patientbesök per år, uppger Susanna Berglund.

– Nu har vi verksamheten utspridd på tre, fyra våningar. På lasarettet kommer vi att få fräscha ändamålsenliga lokaler i ett plan. Tanken är att vi ska sitta en trappa upp, säger Berglund.

På samma sätt uttryckte sig en tjänsteman vid Landstingsfastigheter 2008; att ni skulle få lokaler en trappa upp...

– Ja, personalen hos mig är ganska luttrad vid det här laget, svarar Susanna Berglund med ett skratt.

På det aktuella våningsplanet hade vårdcentralen "Ludvika norra" och laboratoriet tidigare sina lokaler liksom numera nedlagda kirurgmottagningen.

– På detta plan finns i dag sekretariatet, medicinmottagningen och ögonmottagningen och de får som det ser ut nu i framtiden samsas med psykiatrin. Det är möjligt att det kan bli en del omflyttningar på den här våningen, noterar Stig Koch.

Går det här i lås så får vi fräscha och ändamålsenliga lokaler på lasarettet, säger en förväntansfull Susanna Berglund, verksamhetschef för vuxenpsykiatrin i Västerbergslagen.

Mer läsning

Annons