Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Även specialvagnen skadad

Annons

I måndags morse hände det igen, en av ABB-Ludvikas jättetransformatorer kraschade innan den nådde till ett transportfartyg.
Och långt innan transformatorn, värd 25 miljoner kronor, nådde kund.

I vintras gav banvallen vika för tyngderna och järnvägstransporten spårade ur. Nu höll inte en östgötlandsfirmas lyft-anordning i Norrköpings hamn.
230-tonstransformatorn transporterades på special- vagn från Ludvika fram till Norrköpings hamn under helgen. När transformatorn skulle lyftas av järnvägsvagnen för mellan- lagring på kajen i väntan på fartyget, som skulle föra den till Italien, gav ett av lyftanordningens fyra hydralben vika.
- Tyvärr hann inte vår speciella järnvägsvagn för dessa transporter undan utan transformatorn hamnade på vagnen innan allt välte, säger Carl-Johan Linér, enhetschef på ABB Power Transformer i Ludvika.

Ett års tillverkning

- Möjligtvis är spåret in i lyftdockan rensat ikväll. Transformatorn, som blev skrot, kräver 2-3 veckors jobb att dela upp innan den är helt borta.
Varje transformator är unik och går inte att byta ut mot annan. Därför måste ABB-Ludvika ta hem nya material och tillverka en ny till kunden.
- Ritningarna är givetvis desamma, men även om vi ger tillverkningen hög prioritet måste vi räkna med att en helt ny står färdig först om 12 månader.
DD: Hur ser ni på två olyckor med transformatortransporter?
- Detta är två helt skilda olyckor. Den första efter spåret och denna gången hade vi nått hamnen i Norrköping. Lyftfirman skulle bara göra ett rutinlyft, när något gick väldigt snett. Det är två helt olika olyckor att utreda, säger Carl-Johan Linér.
- Det har genomförts ett 20-tal liknande lyckade transporter mellan olyckorna.
- Först och främsta ska vi vara glada att ingen person skadats. Men det är väldigt tungt att behöva uppleva en andra olycka på så kort tid. Nu står vi dessutom med trasig transportvagn. Vi kommer att klara av detta på något sätt, men lätt är det inte, avslutar han.

BOO ERICSSON

Mer läsning

Annons