Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Avslutade med att visa miljömodeller

Annons

Veckan som gått har eleverna på ABB:s industrigymnasium haft besök av elever från Spanien och Frankrike.
På måndagen redovisade eleverna resultaten av ett miniprojekt som de genomfört, men det är förmodligen inte det utbytesstudenterna kommer att minnas mest.
-- Jag gillar sjöarna, att folk bor vid sjön och de olika färgerna på husen, säger Déborah Fell från Normandie i Frankrike.

Besöket är en del av ett tvåårigt EU-projekt under temat turism och hållbar utveckling. Elever från ABB besöker både Spanien och Frankrike, men den här gången var det alltså spanjorernas och fransosernas tur att komma hit.

Rundturer

Utbytesstudenterna kom förra tisdagen och har bott hemma hos ABB-eleverna. Lärarna har bott på Backgården. Besöket har bland annat bjudit på en träff med kommunalråd Maria Pettersson, en träff med ABB:s miljöchef, en tur runt Siljan, och ett besök på Grangärde Musteri.
-- De var väldigt fascinerade av sjöarna, säger Alf Tägtgren som är ellärare på skolan om de turer som gjorts.

Argumentera för idé

Sista dagen redovisade eleverna de miniprojekt de haft tio timmar på sig att genomföra. Uppgiften var att skapa en modell för en ekologisk by eller en ekologisk attraktion, med hjälp av stenar, träbitar och papper.
-- Sedan ska de argumentera för de tankar de har kring sin idé, sade projektledaren Mohamed Maldi.

Ekologisk by

Första gruppen hade gjort en modell av en ekologisk by där husen låg nedgrävda i backen och där all el kom från vattenkraft, vindkraft och solenergi. Utanför husen fanns trädgård med odlingar. Byn skulle även kunna utformas som ett slags flytande ö.
Grupp två visade fram en bilfri turistö dit folk tog sig med båt. Vattnet var den stora attraktionen på ön som också fick elförsörjningen via vindkraftverk.

Stort pariserhjul

Sista gruppen hade planerat ett gigantiskt pariserhjul. Enligt modellen drivs hjulet av ett vattenfall och en tredjedel av åktiden tillbringar besökaren under vatten, där fiskar och korallrev ska kunna skådas.
Högt upp i luften med magnifik utsikt alltså, och sedan långt ner under vattnet.
ANDERS BJÖRKLUND

Mer läsning

Annons