Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bankinformatör optimistisk om utvecklingen i höst

Annons

Det svajar betänkligt på börsen.
Stockholmsbörsen har backat kraftigt senaste året och frågan är om det är så lämpligt att placera sina pengar i aktier och fonder.
För att få svar på det, och förhoppningsvis bli klokare när det gäller penningplacering bänkade sig en samling människor i Grängesbergs Cassels tidigare i veckan.

Till Cassels kom Kaj Kärki från Handelsbankens säljstöd i Stockholm för att ge aktuell lägesrapport för både den inhemska och den globala ekonomin, samtidigt som han informerade om ett par av bankens fonder.
I publiken fanns bland annat Ulla och Gunnar Mässing från Grängesberg. De fortsätter att månadsspara i fonder trots utvecklingen.
- Det känns som att det bara går nedåt, men det känns heller inte som att det finns några andra alternativ. Det är ju inga räntor att tala om heller. Det är väl bara på sista tiden som de gått upp lite, säger Ulla Mässing.

Räntefond

En som verkade mer skeptisk till aktiemarknaden var Jack Gransell från Grängesberg.
- Det blir nog inte till att placera i några fonder nu. I så fall räntefonder, men det blir nog bättre läge senare förhoppningsvis, sade han.
Men Kaj Kärki från Handelsbanken gav en positiv bild av framtiden för börserna.
- Många insiders köper på sig aktier nu. Vi tror att andra halvåret kommer att bli bra, fortsätter han.

Gav flera skäl

Han gav en rad skäl till sin positiva inställning:
- Tillväxtmarknadernas ekonomier är starkare nu än vid tidigare nedgångar, och driver på ekonomin.
- Centralbankerna är beslutsamma i sitt agerande.
- Många företag har sunda balansräkningar och tjänar mycket pengar trots att kursen sjunkit kraftigt.
- Börsens kurser är attraktiva.

Köpa i svackor

- Om vi utgår från historien så har det visat sig vara bra att köpa i svackorna, sade Kärki som förordar ett långsiktigt månadssparande.
Han varnade dock för USA och Japan. Där bör man hålla sig kall och i stället satsa på någon av tillväxtmarknaderna som Ryssland eller Kina, vars ekonomier växer kraftigt.

Drog alla över en kam

När DD talar med Kaj Kärki om Uppdrag Gransknings tema kring fondernas avgifter säger han:
- Uppdrag Granskning gjorde ingen speciell del om Handelsbanken i programmet, men det gick heller inte att kritisera oss som de andra bankerna. Ändå drogs alla banker över samma kam vilket var orättvist gjort. Vi redovisar våra siffror annorlunda både på hemsida och i papper, säger han.
- De berättade dessutom bara om avgifterna, och inte om avkastningen man får på fondsparande. De tog aldrig upp något alternativ i sitt program.


ANDERS BJÖRKLUND
023-476 35
anders.bjorklund@daladem.se

Mer läsning

Annons