Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bibliotekarie Kärstin van Bruggen ”Det är pinsamt om vi inte har författaren”

/
  • -- Förra årets pristagare Doris Lessing hade vi allt av. Både på svenska och engelska, berättar Kärstin van Bruggen.Hon hoppas också att hennes personliga favorit Bob Dylan någon gång ska få priset.FOTO:ANDERS BJÖRKLUND

Annons

I dag är det Nobeldagen, och på biblioteken i Ludvika kommun är samtliga Le Clézios böcker utlånade.
När pristagaren tillkännages står man förstås vakande vid radioapparaterna på biblioteken.
- Det är pinsamt om man inte har författaren eller om man har väldigt lite. Då får man springa till bokhandeln och köpa eller beställa på en gång, säger bibliotekarie Kärstin van Bruggen.

Vid en sökning i bibliotekets databas finner man att samtliga titlar av den franske pristagaren Le Clézio är utlånade. Efterfrågan började förstås från första dagen.
- Här har vi “Afrikanen”, den är det fem reservationer på, säger van Bruggen när hon slår i databasen.

Har allt

Oftast när Svenska Akademin har avslöjat pristagarna så tycker hon att biblioteket har stått sig väl när det gäller att ha pristagarna hemma. Så också när det gäller Le Clézio.
- Vi har nog allt som är översatt, förklarar hon och får sedan vid en sökning fram att biblioteken har nio titlar på svenska och förutom dessa ett par titlar på originalspråket franska.
Van Bruggen tror att efterfrågan på den franske författaren kommer att hålla i sig fram till jul.
- Det blir nog en populär julklapp också, säger hon.
Om det sedan fortsätter har hon svårt att sia om. Det är beroende på om folk börjar rekommendera Le Clézio till varandra. Personliga rekommendationer väger tyngre än recensioner förklarar hon.
Hon är för övrigt mycket positiv till Nobelpriset.

”Måste hänga med”

Pristagaren ger biblioteken tillfälle att lyfta fram en författare som har en diger produktion med hög kvalité bakom sig. För annars är det väldigt nyhetsfixerat på biblioteken berättar hon.
- Vi måste ju hänga med, och det ges ut så otroligt mycket böcker.
ANDERS BJÖRKLUND

Mer läsning

Annons