Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggde bastu med relaxavdelning enligt gamla metoder

Annons

En ska renovera en gammal gård, en annan har ett byggnadsvårdsföretag, en tredje ska bygga ett uthus i samma stil som sin timmerkåk.
Och på timringskursen lär de sig den gamla hantverkskonsten.
- I dag vill många återvända till den gamla stilen, säger Gert-Ove Waltersson som är en av deltagarna.

Kursen i timring anordnas av Studieförbundet Vuxenskolan och varje vår och höst startar en ny kurs. Ledare för de åtta deltagarna på 80-timmars kursen är Rolf Jakobsson som hållit på med timring i över 30 år. Rolf Jakobsson talar om hur det går att bygga nya hus fräscha och fina, men att det ändå är som att något saknas:
- Det är det här med själen i ett hus, flikar kursdeltagare Waltersson in.
- Ja, det är vad det handlar om, instämmer Rolf Jakobsson.

”Täta och fina”

Under utbildningen lär de sig hela processen med knuttimring. Hela vägen, till och med att plocka isär timret och märka upp rätt, så att en stuga kan sättas upp på en annan plats om så önskas.
Det har till exempel talats om olika sätt att göra grunden beroende på om man vill ha golvisolering eller inte, och om alternativ för innertaket; ska det vara synliga takåsar eller takstolar. Ett nyckelmoment är det som kallas halsning:
- Man får lära sig att göra knutarna täta och fina. Det är viktigt.
Och inte så lätt heller berättar Rolf Jakobsson.

En bra start

Deltagarna verkar hålla med om det. Att gå hem och timra upp något på studs efter en kurs är det nog inte många som klarar. Det tar sin tid att bli duktig. Men efter den 16 kvällar långa kursen har man fått en god start för sina projekt därhemma.
ANDERS BJÖRKLUND

Mer läsning

Annons