Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DA-veckan testade allsångskväll i Abborrberg

/
  • Inte precis Allsång på Skansen. Mera ett sjungande sorl hördes när Dan Anderssonveckan testade allsångskväll i Abborrbergs Folkets hus.FOTO BOO ERICSSON
  • En 70-hövdad publik verkade, de flesta, ändå gilla att få lufta sina (sång)strupar i välkända Dan Anderssondikter.FOTO BOO ERICSSON

Annons

Inte riktigt som Allsång på Skansen. Mera ett medsjungande sorl hörs den här kvällen i Abborrbergs luggslitna Folkets hus när Dan Anderssonveckan testade allsång med sin publik. Proffsen Nisse Munck, knäppande på luta, och Roine Lindström, med sin gitarr, höll ton och melodi i till exempel ”Helgdagskväll i timmerkojan”.

När slutfrasen i nionde versen ...”medan elden falnar och dör...” farit ut i granskogen utanför korsdragsöppna dörrar berättade Inge Mattsson om ett sångboksprojekt:
- Alla Dan Anderssons efterfrågade diktböcker är slut på förlagen sedan 10-20 år tillbaka. Dagligen efterfrågas på Dan Anderssonmuseet böcker med de mest kära dikterna. Arbetet, avslöjade han, är i full gång. En sångbok, kända och nya tonsättningar, med förord, kort biografi över skalden samt hundra dikter med korta introduktioner, tonsättning, tonsättare och illustrationer ska ges ut.

Sångbok 2009

Ett detektivarbete pågår att hitta alla tonsättare till Dans dikter. Det lär finnas tusentalet. Inge Mattsson berättar att man redan noterat till exempel Evert Taubes tonsättning av dikten ”En spelmans jordafärd” samt två tonsättningar av Dans dotter Monika Sedell. Urvalet av 100 dikter med tonsättningar görs tillsammans med just dessa välkända Dan Anderssontolkare, duon som uppträdde denna allsångskväll, Nisse Munck och Roine Lindström. Förlaget blir Notfabriken och samarbetspartner musikförläggare Ingemar Hahne.

Allsångsversion

- Vi beräknar utgivningen till i april 2009, sade Inge Mattsson.
Redaktionsgruppen är övertygade om att 100 sånger av Dan Andersson i bokform blir en tillgång. Man kommer även att göra en kortare allsångsversion.
Det var en kort-kort allsångsversion med tio dikter den här kvällens publik, som uppgick till beskedliga 70 personer, fick i sina händer; Jag väntar..., Sizzi av Lasso, Om aftonen med flera.

Allsången lyfte inte

Kvällens visproffs varvade egna avdelningar bakgrundsstoff, roliga episoder och sånger, allt emellan allsångsinslagen som väl aldrig lyfte till några högre höjder. Men de flesta verkade gilla att bli uppmanade att vädra sina sångröster.
Och om korsdraget i lokalen avsevärt underlättade syreupptagningen för publiken, så pustade Nisse Munck framme på scenen, där luften stod stilla, och presenterade dikten ”Jag är led” med personliga tillägget: ”- på den här värmen”.


BOO ERICSSON
023-476 34
boo.ericsson@daladem.se

Mer läsning

Annons