Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dan Viktor rockade fett på Dan Andersson-veckan

Annons

Det är lite kvalmigt även i skuggan. Dan Viktor har inte börjat spela på utsatt tid. Serveringen är stängd och bilen som ska leverera läsk och vatten är försenad. Hur ska det här gå?

Det är en mogen publik som har tagit sig till Gammelgården. Omkring 130 personer, varav många är vit- eller gråhåriga. De har nyss lyssnat till lugna visor av Lotta Tunbjörk och Andreas Jacobsson.

Sorglig sång

Dan Viktor och hans musiker väntar på bilen som ska förse publiken med läsk och vatten, men den är försenad. Publiken klappar otåligt för att få upp artisterna på scenen.
”Jag väntar vid min stockeld” inleder spelningen. Det är en lugn visa. Dan Viktor sjunger och spelar akustisk gitarr och Petter Ericsson spelar kontrabas. Därefter följer ”Tiggaren Simons Sång”. En del av texten lyder: ”min far, han bad sig till döds skall du veta, och självmord av kärlek gjorde min mor”.
- Det var hemskt, kommenterar en kvinna i publiken efteråt.

Sjunger med

Resten av musikerna kommer upp på scenen, instrumenten utökas med ännu en akustisk gitarr, elgitarr och trummor. Systrarna Stenlund körar ibland. Det är rockigt och bluesigt och ett himla driv framåt. Publiken vickar på fötterna, skrattar åt mellansnacket och sjunger med i ”Långt ned”. Den obligatoriska ”Jungman Jansson” spelas, men i ett tempo som är många gånger snabbare än vad man är van vid. Publiken stämmer in i ”hej och hå” och vickar ännu hastigare med fötterna ovanför gräset. Ingrid och Tony Sandell bor i Danderyd och har sommarstuga i Grängesberg. De sitter på första bänkraden.

Rolig

- Det här bevisar att Dan Andersson håller för det mesta, säger Tony Sandell efter spelningen. Ingrid Sandell håller med och lägger till:
- Dan Viktor var rolig.
Solen har sjunkit på himlen. Mellansnacket, musiken och Dan Anderssons texter om försupna stackare gör att man lämnar Gammelgården, där det varken serverades öl eller vatten, full av stormande ruskänslor.

ANNA ENBOM

Mer läsning

Annons