Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De som jobbar i krogmiljö lärde om knark och konflikthantering

Annons

Polis Jonas Fridell berättade om en uppseendeväckande händelse på en Ludvikakrog i höstas:
- I ett hörn satt en knivbeväpnad kille med våg och tiogramsförpackning amfetamin och sålde rakt av narkotikan inne på krogen.
Igår eftermiddagen pratade Magnus Reinfeldt, som är skådespelare, pedagog, regissör och föreläsare, om konflikthantering i krogmiljö.

Länsstyrelsens Elsie-Marie Björk håller i den i alla 15 dalakommuner pågående krogfolksutbildningen "Ansvarsfull alkoholservering". Hon reagerade över att deltagarna under Ludvikadagen inte reagerade kraftigare när polismannen berättade om knarket som öppet förekom vid polisrazzian.
- Är det inte hemskt?
Vakt- och serveringspersonal samt krögare, sammanlagt ett 30-tal, fick under Ludvikadelen av tvådagarsutbildningen också se en film från Stockholms krogvärld att det kan gå till så här om det finns ett samförstånd i krogdörren.
- Hur kom han vi grep överhuvudtaget in på krogen med KNIV? frågade Johan Fridell, men frågan blev hängande i luften.

Böter eller fängelse

En krögare frågade hur rättsväsendet straffar en som grips med narkotika?
- Det beror på mängden. Man kanske griper en med små mängder på sig men hittar mer vid en husrannsakan, svarade Jonas Fridell.
Narkotika för eget bruk är bötesbrott, ringa narkotikabrott. Större mängd narkotika, kanske redan förpackad i försäljningsdoser, leder till kännbara straff.

Krogdrogerna

Fridell gick igenom knarket runt krogmiljön; hasch på för- och efterfester, amfetaminet som sväljs i toapapper-bomber, kokainet som anses "fint" att snora, riktiga hjärndödaren ecstasy samt de förstärkningseffekter, vid stort alkoholintag, som en del söker i Rohypnol och Exanor. Han lärde de som jobbar i krogmiljö se hur narkotikan ser ut, luktar och förvaras. Hur en partyknarkare ser ut och beter sig. Och att man vid misstänkt brott på sin krog ska ringa polisen.
Tips hur knark upptäcks gavs som att äkta Rohypnol som släpps i glaset färgar drinken eller ölet grönt. Den som ofta smackar kanske är torr i munnen av ecstasy- eller amfetaminrus. Den inbitne kokainisten springer på muggen var tjugonde minut och kommer tillbaks speedad.
Amfetaminmissbrukaren uppträder med uppblåst självförtroende och stenhårda krampande muskler.
- Det spelade i käkmusklerna hos honom vi grep senast. Han väste fram orden mellan tänderna, sade polisen.

Konflikthantering

Statsministerns bror Magnus Reinfeldt fick deltagarna att agera i små scener som visade vikten av att bekräfta alla kunder. Att lyssna för att försöka förstå och inte slå dövörat till.
Han rådde krögare att lägga 80 procent av energin på att förstärka positiva intryck oss gäster som är positivt inställda, normalservice åt de negativa. Han pratade om att personalen måste hjälpas åt att tidigt identifiera vilka personer som kan komma att bli ledare av konflikter frampå nattkvisten.
Else-Marie Björk berättar att man kartlade alkoholserveringen i Västerbergslagen i höstas med riktiga skådespelare. Hälften av de som spelade asfulla fick ändå köpa en öl till.
- Efter dessa två utbildningsdagar i Smedjebacken respektive Ludvika görs utskänkningskontrollen om igen ute på krogarna. Få se om det blivit bättre.
- Syftet är lugnare krogmiljöer. Så vi blir fler som vågar och vill gå ut.

BOO ERICSSON
023-476 34
boo.ericsson@daladem.se

Mer läsning

Annons