Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det pekar uppåt för grundskolan

/
  • Lena Gustafsson under en lektion med klass 7 C på Parkskolan.FOTO:ANDERS BJÖRKLUND
  • Parkskolan har varit utpekad som en problemskola. Nu pekas den också ut som en skola på väg upp.FOTO:ANDERS BJÖRKLUND
  • Fredrik Jacobsson, Joakim Eriksson och Simon Kullin från Grangärde är nöjda med Parkskolan.-- Vi tycker man får bra hjälp här, säger de.FOTO:ANDERS BJÖRKLUND

Annons

Grundskolan i Ludvika har blivit bättre.
I alla fall om man får tro den statistik som finns att tillgå.
Parkskolan i Grängesberg har av skolförvaltningen pekats ut som en skola som fått en uppryckning, men enligt uppgifter från personal på Parkskolan så kan det vända neråt igen.

I den undersökning som organisationen Föräldraalliansen genomfört och som presenterades i DD häromdagen så har grundskolan i Ludvika blivit bättre. Jämfört med grundskolan i övriga Sverige klättrar Ludvika kommuns grundskolor 93 platser på rankingen och kommunen placerar sig nu på 97:e plats av 290 kommuner. I undersökningen har man använt sig av analysverktyget Salsa (Se faktaruta.).

Parkskolan upp

Parkskolan har av Social- och utbildningsförvaltningen utpekats som en skola som ryckt upp sig när det gäller betygen.
- Vi har ju haft dåliga resultat, men nu är det mycket bättre. I våras hade vi endast en elev som inte var behörig till gymnasiet, säger rektor Marie-Hélène Abrahamsson.
- Trenden är uppåtgående, men det kan säkert bli dippar för det är trots allt individer vi pratar om, fortsätter hon.
Anledningen till uppgången är enligt rektorn ett målmedvetet arbete med att förbättra resultaten och att i stort sett alla har någon form av lärarutbildning.
- Det är kanske inte alla som är fullt behöriga, men lärarna har någon ämnesutbildning och pedagogisk utbildning. Det är ju bevisat att förutsättningarna att lyckas ökar om lärarna är behöriga, säger hon.
Men bakom bättre resultat ligger även arbete på andra skolor:
- Även i de mindre skolorna, upp till årskurs 6, har man förbättrat sig. Björkås skola har till exempel lyckats bättre på de nationella proven.
Göran Haag på skolförvaltningen är positiv när det gäller resultaten i kommunen.
- Vi vet också att resultaten för 2008 kommer att bli bättre. Både resultaten för de nationella proven och betygsrapporterna pekar uppåt. Det ser riktigt ljust ut för Ludvika kommun.

Mer läsning

Annons