Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Esbjörns misstag kostade 61 000 - får ingen ersättning från försäkringsbolaget

/
  • Först tog han ut sparpengarna och köpte en mopedbil för otroliga 130,,000 kronor. Sedan gjorde tankningsmisstaget honom skuldsatt. Ingen försäkring påstås gälla motorhaveriet.FOTO BOO ERICSSON
  • Verkstadsräkningen 61,,000 kronor tvingade Esbjörn Andersson till banklån för att kunna betala, när försäkringen inte tycks gälla motorhaveri. FOTO BOO ERICSSON
  • Här under motorhuven blev prislappen 61,,000 kronor för Esbjörn Andersson att få tillbaks en fungerande mopedbil.FOTO BOO ERICSSON

Annons

Fastighetsskötaren Esbjörn Andersson, Ludvika, tog förarbevis för EU-moppe några år innan 60 år och köpte i fjol en häftig liten mopedbil med dieselmotor för 130 000 kronor. Ett bilköp för alla sparpengarna, för en guldkant på fritiden. Sedan tankade han av misstag bensin. Motorn skar. Han vände sig till Dalarnas Försäkringsbolag och fick beskedet som blev en kalldusch att försäkringen, med premien 5 600 kronor, inte omfattar motorhaveri.

Esbjörn Andersson måste ändå låta byta motorn hos firma Ludvika Fritidsmaskiner. Det kostade 61 000 kronor. Han fick ta lån på hela beloppet för att kunna betala och är i dag en barskrapad man.
- Jag tog väl fel slang och tankade bensin, säger Esbjörn Andersson.

Förtvivlad

Han insåg då i höstas inte sitt misstag utan körde sina turer med mopedbilen, som gick allt sämre, tills den slog stopp i motorn. Mopedbilen bärgades till Fritidsmaskiner i Marnäs där Jack Eriksson sköter verkstadsdelen:
- Hade han insett misstaget direkt kunde vi ha dränerat tanken och troligtvis räddat motorn.
Nu hann dieselpumpen bli förstörd och motorn med vevstakarna var sönderslagen.
- Jag och generalagenten jagade nya grejor. Fann ny motor i Tyskland som vi tog hem för 55 000 kronor. Och så sex tusen för jobbet.
- Det konstiga är att varken garantier eller försäkringar verkar gälla för trasig motor på en mopedbil. Det var inte precis roligt att lämna över verkstadsräkningen på 61 000 kronor.
Man riktigt såg hur förtvivlad han blev, säger Jack Eriksson.

Ingen information

Esbjörn Andersson hade i fjol sommar som nybliven ägare till mopedbilen klivit på hos Dalarnas försäkringsbolags och tecknat en gängse försäkring för fordonet. Han accepterade att mopedbilen försäkrades för årspremie av 5 600 kronor.
Han fick ingen information om den finstilta texten, att det fanns några viktiga undantag i försäkringen.
När han för en tid sedan åter klev in på försäkringskontoret, bedrövad över att behöva meddela att motorn gått sönder fick han muntligt besked att inget betalas från försäkringen för motorhaveri på EU-moped klass 1 dit mopedbilen räknas.
Esbjörn deppade och gick hem.
Han löste verkstadsräkningen med ett lån, som kostar tusen i månaden och gör livet surt för honom.

Begär fullmakt

Esbjörn Anderssons har gett DD:s reporter fullmakt att forska i skaderegleringen. Först när Dalarnas Försäkringsbolags informationschef Theresa Granqvist sett fullmakten svarar hon:
- Esbjörn Andersson har tecknat rätt försäkring för fordonstypen mopedbil. En mopedförsäkring med 5 200 kronor i årsavgift kan verka heltäckande, men till skillnad från en vanlig personbil ingår inte maskinskada, säger hon.

Dalarnas beklagar

- Det olyckliga är att han inte fått den hjälp han behöver.
- Jag vill verkligen beklaga att man inte gav honom/hjälpte honom fylla i en skadeanmälan så vi fått göra en utredning och ge honom ett formellt svar.
Nu hjälper DD:s reporter till med blankettskrivandet i efterhand. Tidningen följer upp om mopedbilar generellt hamnat mellan stolarna försäkringsmässigt.

Goodwill?

Ett svar på frågan varför försäkring för 5 200 kronor för mopedbil i 130 000 kronorsklassen inte innefattar ett motorhaveri.
Om det finns goodwill i särskilt ömmande försäkringsfall?


BOO ERICSSON
023-476 34
boo.ericsson@daladem.se

Mer läsning

Annons