Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Ett besöksmål av toppkvalitet”

Annons

Ett kretsloppshus på ängarna i närheten av Ludvika Gammelgård, kan det vara något?
Kultur- och fritidsnämndens ordförande, Ingvar Henriksson, har lämnat en motion till fullmäktige där han förordar att kommunen utreder möjligheterna till ett sådant.
Huset, menar Henriksson, skulle kunna bli både ett turistmål och fungera som inspiration och vägvisare mot ett miljövänligare samhälle.

Som bakgrund till motionen anger Henriksson det faktum att Ludvika kommun under fjolåret tog beslutet att bli en ekokommun.
Ludvika kommun är därmed en av 71 medlems-kommuner i föreningen Sveriges ekokommuner vars mål är att alla kommuner i Sverige ska sträva efter en hållbar utveckling. Speciella nyckeltal gör att föreningen kan se att utvecklingen i medlemskommunerna går åt rätt håll.

Öka intresset

Därför menar Henriksson att det är på sin plats att kommunen nu gör en insats för öka intresset för miljöfrågor bland kommunens medborgare. Ett kretsloppshus menar Henriksson skulle kunna bli ”ett populärt besöksmål för alla åldrar, och ett hus som kan öka och aktivera miljöintresset både inom kommunen och i regionen.”

Ett besöksmål

Platsen Ingvar Henriksson föreslår för ett huset är på ängarna vid Marnäs-tjärn, i närheten av Ludvika Gammelgård. Tillsammans med befintliga Ludvika Gammelgård och Ekomuseum Bergslagen skulle detta kunna bli ”ett besöksmål av toppkvalitet” menar Henriksson.

Visning, butik, café

Enligt Henriksson skulle huset kunna vara en plats där ”ekologisk byggteknik och ett fungerande kretslopp visas och demonstreras på ett enkelt och lättbegripligt sätt”
Huset skulle kunna fungera som ett kunskapscentrum, men också kunna inrymma ett ekologiskt kafé och en butik där växter, frön och ekologiska produkter säljs.

Förebilder

Som förebilder till ett eventuellt kretsloppshus nämner Henriksson två exempel.
I Umeå byggs just nu ett unikt flerbostadshus av trä, och i Mörsil i Jämtland finns Kretsloppshuset som blivit en stor utflykts- och turistattraktion (se bilderna).

ANDERS BJÖRKLUND
anders.bjorklund@daladem.se

Mer läsning

Annons