Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett upprop mot rasism och tolerans tänds i dag

/
  • Ett upprop mot rasism och intolerans manifesteras i Ludvika, med början klockan 15 idag och 24 timmar framåt, med en tänd brasa på gågatan. Minst tre personer står hela natten vid elden.FOTO SCANPIX

Annons

I dag, fredag 28 november, tänds en eld på Ludvikas gågata. Den ska brinna ett helt dygn. Minst tre personer står vid brasan i tvåtimmarspass, även hela natten.
- Vi lägger med brasan en moteld mot ökad rasistisk propaganda i Ludvika. Många Ludvikabor har fått nationalsocialistiskt fronts flygblad i sina lådor, klistermärken på bilar och sett varumärket ”patriot.nu” målat lite varstans, säger initiativtagaren Britt Marinder.

- Brasan är ett upprop mot rasism och intolerans, säger Britt Marinder i Ludvika.
- Från att ha varit låg aktivitet i flera år har organiserade rasister hela hösten spridit sin propaganda i Ludvika med omnejd. Jag tror att valrörelsen har börjat. De mera militanta agerar först, sedan kommer de som ska verka rumsrena att presenteras inför riksdagsval och kommunfullmäktigeval.

Tändning kl 15

- Klockan tre på fredageftermiddagen tänder vi en eld på Ludvikas gågata med god hjälp av brandkåren. Där kommer vi att stå med grundbemanning minst tre personer i 24 timmar. Och där kommer det att finnas möjlighet att skriva sitt namn mot rasism och intolerans i vårt samhälle.
När Britt Marinder får höra att det håller på att skapas en internationell koalition av städer mot rasism, blir hon överraskat glad:
- Det ska jag ta reda på mera om. Och återkomma. Det är just detta vi fungerar mycket över; hur vi ska kunna fortsätta och förstärka arbetet mot rasism och diskriminering efter denna vår lokala manifestation med brasa ett dygn!

Riksdagsman

I går blev det klart med att kommunalråd Maria Pettersson kommer att ha socialdemokratiske riksdagsmannen Sven-Erik Österberg, Färna, med som gäst till brasans tändning.
Britt Marinder har, sedan hennes initiativ till bras-dygnet kundgjordes i kommunfullmäktige, fått sig tillsänd vitmakt-/nazistgruppernas flygblad och klistermärken som förekommer i Ludvika.
- Man uppmanas läsa, som det står, ”30 års forskning om den vita rasens överlägsenhet” undertecknat NSF som säger sig ha rensat bort referenser till Hitler i partiprogrammet. Sådant får mig att må illa.
- Jag vill inte tro att unga Ludvikapojkar i nedre tonåren vet vad de håller på med, när de följer några få äldre ut och sprejar, klistrar och lappar brevlådor.

BOO ERICSSON
023-476 34
boo.ericsson@daladem.se

Mer läsning

Annons