Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Europas största kran ska resa 105-meterstorn • Vindkraftpark ger el till 20 000 hem

Annons

”Vi välkomnar dem som är nyfikna” säger vd Göran Danielsson för Stena Renewable Energy med tillägget: ”Vi ber dock alla att respektera de förhållningsregler som gäller på och kring arbetsplatsen”.
DD for upp till Ljungåsen och kikade på byggnation av vägar och fundament för tolv nya vindkraftverk.

Den tunga trafiken kan dagtid vara tät och snabb på skogsbilvägen Björnhyttan och Ljungåsen, 15 kilometer väster om Ludvika. Privatbilister gör bäst i att hänga på tätt bakom någon av grus- eller betonglastbil och vika in på samma mötesplatser, för att undvika att möta någon stor lastbil på icke-mötesplats.
En mil nya stickvägar har byggts, efter vilka lastbilarna styr in till de tolv arbetsplatserna.
- Det är nödvändigt att betongbilarna kommer var fjärde eller femte minut för att vi ska hinna gjuta fundamentet på tio timmar, säger Roland Wängåker, Swepump i Flen, och styr betongpumpen med en låda på magen.

Millimeterprecision

Betongbilarna backar till/dockar betongpumpen. Pumpfordonet har en räckvidd av ett 40-tal meter till objektet som ska gjutas. I detta fallet tredje fundamentet av tolv i utbyggnaden av vindparken i Ljungåsen. Mannarna från Peab står uppe på formen med tjocka armeringsjärn och styr ner betongen, i tre skikt. Varje lager vibreras.
- Fundamentet kring ingjutningsringen blir 1 till 1,5 meter tjockt. Noggrannheten på ringen är plus/minus en halv millimeter, säger sommaranställde arbetsledaren Anders Helander.

Fundamentet är på 16,7 x 16,7 meter. Nio betongbilar gör denna onsdag sammanlagt ett 60-tal vändor till betongsstationen söder om Ludvika för att leverera nödvändiga 360 kubikmeter, där varje kubik väger 2,5 ton.
Vartefter formsättning och armering blir färdig beställs nya tio timmars skyttelkörning med betong. Mobjer Entreprenads mannar la samtidigt några hundra meter därifrån sista handen vid armeringen av fjärde fundamentet. Gjutning skedde sedan under torsdagen.

Om två veckor påbörjas leverans från danska Vestas av de 105 meter höga tornen, som kommer att resas med hjälp av en av Europas största mobila kranar.
VB Elnät låter sätta upp nya linjer elnätsanslutningar. När vindparken står klar i slutet av året kommer de fem verken på Fjällberget och de tolv nya bort mot Saxberget totalt att producera 110 miljoner kilowattimmar, vilket motsvarar el för drygt 20 000 hushåll. Totalt satsar Stena Renewable Energy cirka 500 miljoner kronor på Fjällberget och Saxberget.
BOO ERICSSON
023-476 34
boo.ericsson@daladem.se

Mer läsning

Annons