Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fastigheten ska innehålla även butiker och lägenheter

/
  • För att få ett mer livskraftigt centrum vill socialdemokraterna att det ska byggas en ny fastighet på Brända tomten.FOTO: MIKAEL ERIKSSON

Annons

Ett trevåningshus med butiker, bibliotek och lägenheter. Det är socialdemokraternas viljeinriktning när det gäller den så kallade Brända tomten i Ludvika centrum.
Nu ligger bollen hos styrelsen för Ludvikahem att ta beslut om bygget.

Under en lång tid har diskussioner förts vad som ska göras med Engelbrekts hörna eller Brända tomten som den kallas i folkmun.
Ett steg närmare en lösning togs när Ludvika Arbetarekommun i lördags höll årsmöte. En av punkterna på dagordningen var just Brända tomten. Årsmötet ställde sig bakom det förslag som tagits fram att bygga en ny fastighet på platsen och där arkitektbyrån Mondo ritat ett förslag.

Attraktivt centrum

Avgående s-ordförande Per-Erik Granström kunde berätta att det alltid funnits ett önskemål om att få till stånd någon form av bebyggelse på tomten.
Samtidigt vill man också skapa något attraktivt i centrum för att motverka en utarmning med tanke på de etableringar som sker på Lyviksberget. Där har fem butiker öppnat och som nu erbjuder sällan-köps-varor.
- För att få fram ett livskraftigare centrum, konstaterade Per-Erik Granström.
Därför kommer man nu gå fram till Ludvikahem med att det ska uppföras en fastighet med tre våningar. I fastigheten ska det på bottenvåningen finnas lokaler för butiker. På mellanplanet ska lokaler för ett nytt huvudbibliotek inrymmas. Och där kommunen kommer att hyra lokalerna av Ludvikahem för bibliotekets räkning.
- Dagens bibliotek är inte funktionellt, menade Per-Erik Granström.
På det tredje våningsplanet blir det tolv lägenheter, till övervägande del treor.
Socialdemokraternas nytillträdde ordförande, Ingvar Henriksson, pekade på den undersökning som Ludvikahem gjort och där man fick fram 40 personer som visade intresse för att flytta in i den nya fastigheten. Nu är det upp till styrelsen Ludvikahem att ta beslut om att bygga den nya fastigheten.
Kravet som finns är att alla lokaler ska vara uthyrda innan bygget startar. Den fråga som kan bli aktuell för kommunfullmäktige att ta ställning till är om Ludvikahem kommer med en ansökan om borgen för att kunna klara att finansiera byggnationen.
MIKAEL ERIKSSON
023-476 91/070-226 79 05
mikael.eriksson@daladem.se

Mer läsning

Annons