Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Fjärdeklassare lärde sig cykel- och trafikvett

Annons

Trehundra fjärdeklassare i kommunen besöker den här veckan trafikövningsplatsen i Grängesberg.
Där lär de sig trafikregler, men också hur ett huvud kan skadas vid olyckor utan cykelhjälm, och på vilket sätt SOS ska larmas.
- Roligast var övningsbanan, säger Simon Parling om banan där eleverna fick träna sin balans och ha framförsikt i cyklingen.

Vid cykelsäkerhetsutbildningen i Grängesberg gick eleverna runt på fyra olika stationer. Men redan innan framkomsten till övningsplatsen hade de fått lära sig om säkerhet under bussåkning. Alla skolelever hämtas nämligen med buss och i bussen pågick undervisningen.

"Barnen cyklar till skolan"

I Grängesberg fick sedan eleverna, som den här vändan kom från Sunnansjö, möta polis som snackade trafikregler.
- Det är bra att möta ungdomarna på det här sättet eftersom trafiksäkerhetsfrågor inte är så prioriterade i skolundervisningen, sade trafikpolisen Anders Folkesson.
- Vi vill med det här lära barnen cykel- och trafiksäkerhet. Barnen cyklar till skolan. Vi genomför det här för hälsans skull, förklarar Ursula Furtig som är folkhälsosamordnare på Ludvika kommun.

Krocksimulator

Hos ambulanspersonalen fick eleverna veta om de skador som kan uppstå på en skalle som slår i backen, men också hur du ska larma SOS, och hur du ska bete dig vid kontakten med SOS.
I en krocksimulator fick eleverna känna på kraften vid ett tvärstopp i 7 kilometer i timmen.
- Även om det bara går i 7 kilometer så känner man att man flyger iväg, säger Simon Parling som inte reflekterat över detta tidigare.
- Vid 50 kilometer i timmen får en vuxen människa en tyngd på 3 ton, förklarar en av funktionärerna.

Ha uppsikt

Populäraste stationen var kanske ändå övningsbanan där man med cykel skulle manövrera sig runt en bana med koner och dessutom åka över en vågplanka.
- Det gäller att man inte bara tittar nära framför, utan att man också har uppsikt längre fram, säger instruktören Kent Jansson.
ANDERS BJÖRKLUND

WEBB: Ska det vara lag på cykelhjälm för vuxna också?


Mer läsning

Annons