Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjärdeklassarna i Stallbackens skola deltar i tidningsveckan

/
  • Max och Louise brukar båda läsa dagstidningar. Här samtalar de om hur deras förstasida ska se ut.FOTO: OVE ANDERSSON
  • För Tara och Dyllan var valet av toppnyhet för dagen så gott som självklart.FOTO: OVE ANDERSSON

Annons

- Tidningar är ett bra läromedel. Det är verkligen samhällskunskap och tidningsläsning går att integrera i så gott som alla skolämnen.
Detta menade läraren Ulla Barkman, vid Stallbackens skola, med anledning av att det är tidningsvecka på skolan.

För sjätte året i rad arrangeras tidningsveckan på skolor runt om i Sverige. Ett arrangemang för att uppmuntra elever och lärare att aktivt läsa, diskutera och jobba med dagstidningar i undervisningen.
En av skolorna i kommunen som valt att arbeta med tidningar denna vecka är Stallbackens skola i Grängesberg.

Diskussioner

Läraren Ulla Barkman berättar att man till stor del går på de tips som förmedlas på Tidningen i Skolans hemsida, men man arbetar även efter egna idéer.
- Det är intressant att se vad eleverna fokuserar på i tidningen. Läsandet brukar också leda till intressanta diskussioner, berättar hon.
Ulla Barkman berättar vidare att vanan att läsa tidningar bland hennes fjärdeklasselever är varierande. Men att dagstidningsläsning intresserar de flesta på ett eller annat sätt.

Ledarsidan

- En del är mer vana att läsa tidningen. Det finns till och med en och annan som läser ledarsidan, sade hon.
Eleverna Max och Louise, som jobbade tillsammans när Dala-Demokraten besökte tidningslektionen, berättade båda att de brukar läsa tidningen.
- Jag läser nyheterna, sporten och om det är något annat intressant, berättar Max, medan Louise gick mer på rubrikerna.
- Ser jag någon rubrik som verkar intressant läser jag artikeln, förklarade hon.
När Dala-Demokraten besökte klassen var ämnena för lektionen förstasidor och nyhetsvärdering. Förstasidan hade rivits bort i de tidningar som eleverna hade att jobba med. Sedan gällde det att utifrån innehållet i tidningen göra en förstasida.

Eklund toppen

Eleverna jobbade två och två. Vilken nyhet som var toppnyhet för dagen rådde det ingen tvekan om bland eleverna. (Livstidsdomen mot Anders Eklund) I övrigt fick förstasidorna ett både intressant och varierande utseende och innehåll.
Lektionen på Stallbackens skola visade att det finns ett stort intresse för tidningsläsning bland eleverna som verkligen jobbade flitigt med sina förstasidor.

Mer läsning

Annons