Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkdansföreningen lever vidare

/
  • Det är ett 40-tal medlemmar i föreningen. Förutom dessa kommer folk på enstaka besök. Den här kvällen gästades dansen av ett par från Skåne som var på besök i trakten. På Internet såg de att det ordnades dans. FOTO: ANDERS BJÖRKLUND
  • Männen går ner på knä i Valsen av rönnen som är ett slags ringdans med inslag av pardans.FOTO: ANDERS BJÖRKLUND
  • Lisbeth och Kalle Frentz är instruktörer på måndagarnas trivseldans. Det dansas bland annat vals, schottis, mazurka och bugg.FOTO: ANDERS BJÖRKLUND
  • Alla verkar tycka att det är roligt att dansa. Speciellt fyrmannaschottis. Barbara Åkerström och Sven Bachler (just nu längst fram) dansar tillsammans med Maine Ruzicka och Kjell Pettersson.FOTO: ANDERS BJÖRKLUND

Annons


Folkdansgille efter folkdansgille har frsvunnit.
Men Ludvika Folkdansgille lever vidare r efter r. I veckan gick de in p en ny ssong.
- Vi har aldrig legat i malpse, sger instruktren Kalle Frentz.

Tv gnger i veckan mts medlemmarna i Ludvika Folkdansgille. Men ocks andra som bara knner fr att vara med ngon enstaka gng. P mndagar r det folkdans, med inslag av modern dans, p Gammelgrden. P sndagar r det modern dans i Gons Folkets hus.

Frnyade sig

Just att man frnyat sig med att ocks plocka in moderna danser verkar vara en viktig orsak till att gillet finns kvar n i dag.
- S sent som p 80-talet fanns det en 7-8 freningar i Vsterbergslagen. Men sedan lades de ner undan fr undan.
Ludvika Folkdansgille valde att frnya sig.
I slutet av 80-talet frde man in modern dans en gng i veckan. Dr dansar man bland annat cha cha, rumba, tango, foxtrot och bugg.
- Vi hade en del par med i freningen som dansat i 25-30-40 r och som brjat trttna. De fick en nytndning i och med det hr.

kar ni i dag?
- Det r ingen anstormning, men det r en och annan ny som tittar frbi. Vi vet att det finns mnga intresserade och man stter p folk p stan som undrar ver dansen.
- Kom ner och prova ett par- tre gnger och se hur det knns sger jag till dem. r man intresserad av modern dans s gr det att komma p sndagar.
Kalle Frentz menar att Lets Dance p tv betytt en del.
- Med det knns det som att pardansen ftt ett uppsving.

Mer läsning

Annons