Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första vargdödade hästen i landet • Liten risk för stora hästar

Annons

Varg, ännu troligare flera vargar, har för första gången i landet konstaterats ha dödat en häst. En shetlandsponny påträffades vargdödad i Linnerhöjden vid Liljendal, som ligger i Värmland och två mil väster om Fredriksberg.
- Vi är inte överraskade, förr eller senare skulle det inträffa att en häst blir riven. Fast det är fortfarande bra mycket mindre risk för hästar än får, säger forskare Jens Karlsson på viltskadecentret Grimsö.

Gården ligger ensligt ute i skogen i Linnerhöjden, en mil in i Värmland från Dalarnas sydvästra hörn sett. Den 20-30 år gamla shetlandsponnyn har i flera år strövade fritt utan stängsel. Ägaren såg hästen kvällen innan.
På morgonen låg ponnyn rovdjursdödad. Och det hände för en vecka sedan. Jens Karlsson från Grimsö besiktade platsen tillsammans med Länsstyrelsen Värmlands rovdjursspårare Per Larsson.
- Ponnyn var dödad som varg dödar älg, med strupbett. Kroppen uppvisade också bett i baken, säger Jens Karlsson.
Det var mycket ätet på kroppen som inte var intakt utan låg kringspridd. Detta kan tyda på att det varit flera vargar.

Vargspillning

På platsen hittades vargspillning. Man tog även DNA-prover där man trodde sig finna saliv. Kanske kan analys ge svar på om det varit fler än en varg.
- Såvitt jag vet är detta första gången varg dödat en häst i landet, säger Jens Karlsson.
- Tidigare hade vi ett angrepp mot en shetlandsponny i Arvika. Den hästen dog visst av hjärtslag när vargen angrep.

Finns det anledning för hästägare i Dalarnas skogliga trakter, med vargrevir, att känna oro?
- Det tycker jag inte. Jag är själv hästägare och vi är mycket måna om våra kära djur, men jag tycker inte mödan är värt här nere hos oss mera än tvåtrådars elstängsel som håller hästarna inne, svarar Jens Karlsson.

Får ersättning

- Det är fortfarande bra mycket mindre risk för en liten gammal ponny, som det rört sig om i båda kända rovdjursangreppen, än till exempel mot får. Och att en vuxen häst av större ras i sina bästa år skulle angripas än ännu mindre risk.
Hästägaren som drabbats kommer att få sitt ärende om ekonomisk ersättning hanterat av myndigheterna som andra rovdjursangrepp.
Angreppet skedde i det så kallade Aamäckreviret. Där är vargtiken sändarförsedd och enligt Per Larsson har hon i år fött sex valpar.

BOO ERICSSON
023-476 34
boo.ericsson@daladem.se

Mer läsning

Annons