Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredens förskola invigdes med raket och bandklippning

På torsdagen invigdes, lite i förtid, nya förskolan Freden i Vattenfallshuset. Sex avdelningar med 90 barn och cirka 20 i personalen, så ser matematiken ut när allt är klart.

Annons

Från vänster Declan Bromfield, Maria Granström, Olga El Siblani, Lotta Wedman och Thilde Bratt var åsyna vittnen när Gena Alsofani, klippte bandet som markerade invigningen av Freden.

Men sedan starten i mitten av september är det fyra avdelningar som successivt har fyllts av liv och rörelse. De två återstående avdelningarna, mot Fredsgatan, kommer inte att stå klara att ta emot barn och personal förrän någon gång runt årsskiftet.

Men det blev förstås ändå en festlig invigning där en hel del höjdare från kommunen syntes i vimlet. Bland dem Hanna Lindgren (S), som är ordförande social- och utbildningsnämnden, kommunala fastighetsbolagets ordförande Ingvar Henriksson (S), chefstjänstemännen Mikael Carstensen och Barbro Forsberg Nystedt och lokalstrategerna Stefan Andersson och Birgitta Parling Andersson.

Själva invigningstalet hölls av kommunalrådet Lotta Wedman (MP) och det blev ett tal där hon hyllade förskolan som institution och, inte minst, dem som jobbar på förskolorna.

– Jag är så imponerad över hur ni som arbetar på förskolorna lyckas se till alla barns behov. Sedan vet jag att ni gör så mycket mer. Ni arbetar med demokrati, värdegrund, språkutveckling och matematik. Ert arbete är en viktig pusselbit i kommunens strävan att höja skolresultaten, framhöll Wedman.

Hon konstaterade att den svenska skolan för närvarande har dåligt rykte, men att det absolut inte gäller för förskolan.

– Så jag hoppas att ni som arbetar i förskolan är stolta över det. Vi föräldrar är i alla fall mycket tacksamma över det jobb ni gör.

Ett antal barn liksom personal stod i närheten och kunde höra talet. Barnen verkade inte lyssna så noga utan föreföll mest fundersamma över att Freden fått besök av så många farbröder och tanter. Lotta Wedman passade dock på tillfället att framföra ett budskap även till de små.

– Faktiskt så är det när man är yngre än sex år som man lär sig allra bäst och jag tror att det är för att man leker så bra då. Man lär sig bättre och mår bättre om man kan leka. Så det jag hoppas att ni ska göra på förskolan, det är att leka mycket.

Talet avslutades med att kommunalrådet manade de omkringstående att delta i en gemensam "raket" med applåder och rop varefter Gena Alsofani, 5, fick äran att klippa bandet.

Därmed var Freden invigd och här kommer många av kommunens yngsta invånare att tillbringa vardagarna åtminstone fram till 2031. Det är fram till hösten det året som hyreskontraktet med den privata fastighetsägaren gäller.

Mer läsning

Annons