Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friande domen mot nazisten Öberg fast

Falu tingsrätts friande dom mot nazisten Pär Öberg står fast. De tre veckorna som åklagaren Johan Knies har haft på sig har gått och han har valt att inte klaga.
– Jag har läst domen och funnit att jag inte ska klaga på den, säger Knies.

Annons

Öberg, som är medlem i uttalat nazistiska Svenska Motståndsrörelsen, dess politiska gren Nordiska Motståndsrörelsen och talesman för nätsajten Nordfront åtalades för hets mot folkgrupp sedan uttryck som tidigare fastslagits utgöra hets mot folkgrupp publicerats på hans twitter.

När rättegången inleddes kom Öberg med den tidigare okända upplysningen att flera personer kunde använda den twittersida som stod i hans namn. Rättegången avbröts då och förundersökningen återupptogs.

När målets togs upp igen hade åtalet justerats något och det gjordes gällande att Öberg genom delaktighet i administrationen av twitterkontot var delaktig i hets mot folkgrupp. Falu tingsrätt fann inte detta ställt bortom rimligt tvivel och frikände Öberg.

Pär Öberg har hela tiden nekat till brott, i första hand till att aldrig personligen ha använt det åtalbara uttrycket men också med motivering att han inte anser det åtalbart.

Genom att domen inte överklagas vinner den nu laga kraft. Ändå lever målet vidare åtminstone en tid. Detta sedan den ideella föreningen juridikfronten, som anmälde Öberg, först anmälde uttalanden av honom under rättegången som rättegångsförseelse och senare har överklagat avvisandet av begäran till hovrätten.

Juridikfronten ifrågasätter om Öberg har rätta att framför oriktiga beskyllningar mot anmälaren av de brott han är åtalad för. Falu tingsrätt hade inga invändningar mot detta.

Läs även: Öberg frias

Läs även: Juridikfronten går till hovrätten

Mer läsning

Annons